SD-politiker bar nazi-keps i Almedalen

Foto: Inte rasist men...
SD-politikern Robert Stenkvist bar en Thor Steinar-keps i Almedalen.

avOlof Svensson

NYHETER

SD-politikern Robert Stenkvist bar en Thor Steinar-keps i Almedalen.

Det tyska klädmärket är starkt förknippat med nynazism och har förbjudits på flera håll i landet.

– Jag har burit den här i riksdagen och tänker fortsätta bära den, säger han.

Den antirasistiska sajten "Inte rasist men..." har publicerat bilden på Robert Stenkvist. Den är tagen i Almedalen i tisdags under Sverigedemokraternas dag.

Robert Stenkvist bär en keps med en liten röd symbol - som enligt sajten är en blandning mellan varghaken och tyrrunan och nazistiskt.

Kepsen är av det tyska märket Thor Steinar - som är starkt förknippat med nynazism. Märket förbjöds i Tyskland 2004 på grund av att logotypen var väldigt lik symboler som användes av SS. Logotypen är numera ändrad men det är fortfarande förbjudet att bära kläder av märket i stora delar av det tyska parlamentet samt på fotbollskllubbarna Borussia Dortmund och Werder Bremens arenor.

"Det börjar gå till överdrift"

Thor Steinar skapade stor uppmärksamhet för två år sedan när företaget öppnade en butik i Tyskland - som döptes till "Breivik". Enligt företaget anspelade namnet på en norsk stad men kritiker kopplade det till massmördaren och högerextremisten Anders Breivik. Namnet ändrades senare, rapporterar brittiska Telegraph.

När Aftonbladet når Robert Stenkvist erkänner han att det är en Thor Steinar-keps han har på bilden.

– Jag köpte den på nätet. Jag fick en länk på Twitter med herrkläder. Företaget hette något med Nordic.

Känner du till märket Thor Steinars koppling till nynazism?

– Ja, jag har googlat det nu. Det är många högerradikala som burit kläder med det här märket. Men jag tycker det börjar gå till överdrift. Jag köper en keps med ett märke med två bokstäver i runskrift. Det är inget nazistiskt med det.

Tänker fortsätta bära den

Känner du dig bekväm med att bära den trots kopplingen till nynazism?

– Jag känner mig inte obekväm. Det är en ganska snygg keps. Jag har burit den i riksdagen.

Robert Stenkvist säger att han tidigare inte visste inte om att klädmärket är förbjudet på flera håll i Tyskland. Trots att han nu har tagit reda på bakgrunden tänker han fortsätta bära kepsen. Enligt honom är den röda symbolen ett T och ett S i runskrift.

– Vi pratar om en keps som inte har något nazistiskt märke. Jag tänker fortsätta bära den. Jag tycker att de här långsökta kopplingarna har gått till överdrift.

ARTIKELN HANDLAR OM