Var toppstudenter som jobbade ideellt

Av: Josefin Westin

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Facebook
Deah Shaddy Barakat, 23, Yusor Mohammad, 21 och Razan Mohammad Abu-Salha, 19.

NYHETER

Deah Shaddy Barakat, Yusor Mohammad och Razan Mohammad Abu-Salha sköts till döds i North Carolina av en granne.

De var toppstudenter och jobbade som volontärer.

– De var exemplariska studenter och aktivister som trodde på mänskligheten och att hjälpa folk i nöd, säger Zaher Sahloul.

Sent på tisdagskvällen misstänks den 46-årige Craig Stephen Hicks ha skjutit studenterna Deah Shaddy Barakat, 23, Yusor Mohammad, 21, och Razan Mohammad Abu-Salha, 19, till döds i en bostad i Chapel Hill i North Carolina, USA.

Universitetsstaden är nu i chock.

Enligt amerikanska medier var Deah och Yusir hedersstudenter med högsta betyg, som själva värnade om mänskliga rättigheter över allting annat.

Hon vill nu skiljas

Motivet bakom dödskjutningen är ännu oklart. Polisen utreder om det kan röra sig om ett hatbrott eller en grannfejd.

Vittnen ska ha noterat att Craig Stephen Hicks länge varit irriterad över offrens parkering och oväsen ifrån deras bostad. Grannar vittnar dessutom om att han alltid verkade arg och att han frekvent konfronterade sina grannar, uppger nyhetsbyrån AP.

Hicks ex-fru uppger enligt AP att hans favoritfilm är ”Falling Down” och att han inte visade ”någon medkänsla alls” för andra människor.

Hans nuvarande fru, Karen Hicks, kommenterade samtidigt morden och uppgav att det inte hade någonting med religion eller offrens tro, islam, att göra.

– Han trodde på andras rättigheter, sa hon enligt AP.

Senare under dagen sa hon i ett annat uttalande att hon vill skiljas.

Jobbade båda ideellt

Deah och Yusor var gifta sedan två månader sedan och Razan var Yusurs syster. Hon var på besök när Hicks slog till och mördade dem..

Deah var en andraårsstudent vid tandläkarhögskolan i staden, UNC School of Dentistry. Mohammad planerade att också börja sina tandläkarstudier i höst men studerade vid tiden för trippelmordet design.

Razan studerade på North Carolina State University där både hennes syster och man tidigare studerat.

– Deah och Yusur var exemplariska studenter och aktivister som trodde på mänskligheten och att hjälpa människor i nöd, säger doktor Zaher Sahloul, ordförande för Syrian american medical society foundation, till ABC News och fortsätter:

– De kände att de var tvungna att göra sin del för att hjälpa det syriska folket som lider och bekämpa likgiltigheten för resten av världen. Deras fantastiska arbete och liv kommer aldrig att glömmas.

Förra sommaren reste Yusor till Kilis i Turkiet som volontär för att ge tandvård. Deah tänkte tillsammans med tio andra lokala tandläkare att resa ner till Rihaniya i Turkiet för att ge tandvård till studenter.

Publicerad: