Leverera bostäder i stället för lögner, S!

Slutreplik från M om marknadshyror

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYR≈N
I stället för att sprida lögner om Moderaternas politik  borde socialdemokraterna komma med förslag på hur vi får fler bostäder, skriver Mats Green.

SLUTREPLIK. Socialdemokraterna svarar på vår kritik med fler desperata, felaktiga och högljudda utfall om allt mellan himmel och jord. Men saken kvarstår – Moderaterna har inga förslag om att  införa marknadshyror, men precis som alla andra seriösa bedömare ser vi behov av att förnya och förbättra regelverket för hyressättning.


Johan Löfstrand (S) gör sig därför skyldig till den låga debatteknik som vi försöker komma bort från. Han målar upp en nidbild av vår politik som han sedan kritiserar och förfasas över. I stället för att sprida lögner om Moderaternas politik  borde socialdemokraterna komma med förslag på hur vi får fler bostäder.


Bostadskrisens effekter blir nämligen allt tydligare. Alla prognoser pekar på att bostadsbyggandet i Sverige rasar under 2018. Detta samtidigt som vi behöver fler bostäder än någonsin.

Regeringen ärvde ett kraftigt ökat bostadsbyggande av alliansen men lämnar nu över ett fallande bostadsbyggande. Det har varit fyra förlorade år i bostadspolitiken. Det är det sista Sverige behöver.


Den enda satsningen från regeringen har visat sig vara helt verkningslös. Byggsubventionerna på 11,3 miljarder, har blivit ett stort fiasko. Färska siffror från riksdagens utredningstjänst visar att knappt fem procent av byggsubventionerna har betalats ut.

Subventionerna har inte efterfrågats av branschen. Regeringen har avstått från att vidta nödvändiga åtgärder för att förkorta och förenkla byggprocessen.


Grundproblemen på dagens bostadsmarknad kan enbart lösas genom reformförslag som förkortar och förenklar byggprocessen, skapar förutsättningar för att få fram mer byggbar mark och ökar rörligheten.

Vi måste vara beredda att genomföra reformer som kapar år från planprocessen. Dessutom måste vi göra det enklare för fler att äga sitt boende – Sverige behöver en ny egnahemsrörelse.


Verkligheten har blivit statsminister Stefan Löfvens (S) största fiende. Om regeringens passivitet i bostadspolitiken fortsätter ytterligare en mandatperiod står vi inför en fördjupad kris på bostadsmarknaden, med omfattande negativa effekter på svensk tillväxt och konkurrenskraft – för att inte tala om enskilda människors drömmar och möjligheter om ett eget boende!

Mats Green, Bostadspolitisk talesperson (M)

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM