Retorikexperten: ”Skickligt för att välkomna över väljare från S”

avAftonbladet

VISBY. Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt talade i Almedalen i kväll.

Retorikexperten Elaine Eksvärd gör en snabbanalys av partiledarens tal för Aftonbladet.

Retorisk Känga:

Jimmie Åkesson. ”Åkesson såg bara problemen. Där formade han sin världsbild och där, där är han kvar.”  ”Åkesson, Kristersson, Busch Thor får det där blanka uttrycket när miljöfrågan kommer.” Väldigt intressant att han låter Annie Lööf slippa kängan. 

Politisk Flirt:

Den var med socialdemokraternas väljare, inte med partiet. Han inleder med att berätta hur de har flytt till Vänsterpartiet och han citerar även Olof Palme i positiv dager. Skickligt för att välkomna över väljare från S. Även med Annie Lööf då hon var den enda i Alliansen som han inte attackerade. En subtil men ändå rätt tydlig flirt. 

Jag har träffat” Alibi:

”Jag har träffat väljarna”. 

Bevingade ord: 

”Vad fan får vi för pengarna” 

”Man kan lita på vart man har vänstern”

 ”Nu är vi där vid sommarlovet då benen blir fulla av spring. Men man springer inte lika långt utan frukost, eller i slitna skor.” 

”Man måste, precis som en av Astrid Lindgrens karaktärer, ha ett hjärta av sten om man inte vill låta barn slippa klassamhället.”

Kroppsspråk:

Kanske är det så att Vänsterpartiet inte har resurser för teleprompters som Kristersson hade. Men att memorera ett tal kostar ingenting och det hade gjort Sjöstedts kroppsspråk bättre. Upplevelsen av att tala från hjärtat och mindre från manus, mer påtaglig. 

Helhetsintryck:

Sjöstedt är en av de skickligaste retorikerna av partiledarna. Han målar upp miljöproblem - inte med siffror - utan med saker vi kan se, gröna gräsmattor som blir gula av värmen och regnet som aldrig kommer. Han inleder också med saker svenska folket kan relatera till - Emil i Lönneberga - och ger det en twist för att dra sin poäng. Snyggt också att han fortsätter med en klassiker, Idas sommarvisa. Det är skickligt. 

Återkommande ord:

röd tråd, jämlikhet, Vänsterpartiet, klimatomställning, de rikaste 10% i Sverige, Astrid Lindgren. 

1 av 2 | Foto: Lotte Fernvall
Jonas Sjöstedt talade på Vänsterpartiets dag i Almedalen.
ARTIKELN HANDLAR OM