Trump vill stoppa familjeseparationer – har skrivit under order

Av: Amanda Skagerström Lindau

Publicerad:
Uppdaterad:

Över 2 000 barn har separerats från sina föräldrar sedan Donald Trumps invandringspolicy med ”nolltolerans” trädde i kraft i maj.

Nu har Trump skrivit under en order som ska stoppa familjeseparationerna.

– Ett dilemma är att om du är svag kommer landet att översvämmas av miljontals människor. Och om du är stark har du inget hjärta, säger presidenten.

Under onsdagen kom uppgifter om att USA:s minister för inre säkerhet, Kirstjen Nielsen, tagit fram ett utkast till en order om att stoppa familjeseparationer vid gränsen till Mexiko.

Källor till nyhetsbyrån AP menade dock att det var osäkert om president Donald Trump skulle skriva under ordern.

Trump sa till CNBC under kvällen att han skulle skriva under ”någonting om en liten stund som kommer att fixa det”.

1 av 4 | Foto: MANDEL NGAN / AFP
President Donald Trump håller upp den undertecknade ordern.

Skriver under ordern

Strax efter klockan 21, svensk tid, stod det klart att Donald Trump skrivit under ordern som ska hindra att familjer separeras vid den amerikansk-mexikanska gränsen.

–Ivanka känner väldigt starkt. Min fru känner väldigt starkt för det. Jag tror att alla med ett hjärta känner väldigt starkt för det. Vi vill inte se familjer separerade, säger Trump enligt CNN.

Han menar dock att ”nolltoleransen” mot personer som kommer till USA illegalt kommer att fortsätta, enligt NBC.

Åtgärden väntas tillåta familjer att bo tillsammans, även om vuxna i familjen sitter häktade eller åtalas för att olagligt ha passerat USA:s gräns, skriver CNBC.

Över 2 000 barn separerade från föräldrar

Trump-administrationens invandringspolicy med ”nolltolerans” mot illegal invandring trädde i kraft i början av maj.

Sedan dess har över 2 000 barn separerats från sina föräldrar vid den mexikanska gränsen.

Policyn innebär att alla som försöker korsa gränsen illegalt grips och fängslas i väntan på rättegång, i stället för att föras till flyktingförvar i väntan på deportation som tidigare.

Eftersom amerikansk lag förbjuder att barn sitter tillsammans med sina föräldrar i fängelse separeras de från sina föräldrar och sätts i förvar.

Det är fortfarande oklart vad som kommer att hända med de barn som redan råkat ut för separationer efter att åtgärden som ska förhindra dessa börjat gälla.

Policyn hårt kritiserad

Bilder som spridits på de barn som tagits från sina föräldrar och satts i läger har väckt starka reaktion runtom i världen.

– Jag uppmanar USA att omedelbart upphöra med tvångsseparation av dessa barn, säger FN:s människorättskommisarie Zeid Ra'ad Al Hussein.

Även påven har kommenterat policyn.

– Det är inte enkelt, men populism är inte lösningen, säger han enligt nyhetsbyrån Reuters.

Också rockstjärnor som Bruce Springsteen och Pearl Jams frontman Eddie Vedder har tagit avstånd från ”nolltoleransen”, skriver The Hollywood reporter.

Springsteen avbröt under tisdagen en konsert på Broadway för att kommentera policyn:

– Vi ser saker just nu vid våra amerikanska gränser som är så chockerande och skandalöst omänskliga och oamerikanska att det bara väcker raseri.

När Pearl Jam spelade låten ”Love Boat Captain” under sin spelning i London i måndags hälsade Eddie Vedder att han hoppades att ”killen i Vita huset” lyssnade.

– För mammor och pappor och barn som blir separerade vid gränsen. Det här är inte landet jag minns, sa Vedder enligt tidningen.

Margot Wallström: ”Är hjärtlöst”

Sveriges utrikesminister Margot Wallström skriver om separationerna på sin Twitter:

”Att separera barn från sina föräldrar är hjärtlöst. Vi bjuder in USA att att ansluta till de 196 länder som redan har ratificerat FN:s konvention om barnets rättigheter”

Trump skyller på demokraterna

Både demokrater och republikaner i USA har kritiserat nolltoleranspolicyn.

Republikanen Paul Ryan säger att han kommer att rösta för ett lagförslag som förhindrar familjeseparationerna.

– Låt mig göra en sak tydlig. Vi tycker inte att familjer ska separeras. Punkt, säger han, enligt CNN.

Trump har vid ett flertal tillfällen bemött kritiken genom att anklaga demokraterna för att vara de som har orsakat familjeseparationerna. Detta för att de inte velat rösta för hans förslag för att bland annat bygga en mur mot Mexiko, skriver tv-kanalen.

Melania och Ivanka Trump har haft viktiga roller

Enligt flera amerikanska medier ska Melania Trump ha spelat en stor roll i att Trump skrivit under ordern.

Enligt en källa till NBC ska hon ha haft privata diskussioner med sin make för att försöka få honom att stoppa separationen av barn och föräldrar vid gränsen.

Tidigare i veckan gjorde hon också ett uttalande om invandringspolitiken, något som är högst ovanligt.

– Fru Trump hatar att se barn separerade från sina familjer och hoppas att båda politiska sidor kan samarbeta för att uppnå en framgångsrik invandringsreform, sa hennes presstalesperson, Stephanie Grishamn, till CNN och fortsatte:

– Hon anser att vi måste vara ett land där alla lagar följs, men också ett land som styr med hjärtat.

Även presidentens dotter, Ivanka Trump, ska ha varit en bidragande orsak till att han skrivit under ordern. Enligt flera kongressmedlemmar ska hon ha uppmanat honom att stoppa gränsseparationerna. Hon ska också ha talat med lagstiftare om frågan, skriver CNN.

När Donald Trump skrivit under ordern skrev Ivanka en tweet där hon tackade sin pappa.

”Ett tufft dilemma”

När Trump under onsdagen pratade med kongressmedlemmar i Vita huset tog han upp den omdebatterade gränskrisen, rapporterar CNN.

När den republikanske senatorn Lindsey Graham kallade presidentens invandringspolicy ”en röra” svarade Trump:

– Ett dilemma är att om du är svag, som vissa människor vill att du ska vara, om du är väldigt, väldigt patetiskt svag, kommer landet att översvämmas av miljontals människor. Och om du är stark har du inget hjärta. Det är ett tufft dilemma. Kanske skulle jag hellre vara stark, men det är ett tufft dilemma.

Publicerad: