14-årig flicka kördes ihjäl – smitare anhållen

Av: TT

Publicerad:
Den misstänkte föraren har gripits och efter att ha hållit sig undan i två dygn. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Den misstänkte föraren har gripits och efter att ha hållit sig undan i två dygn. Arkivbild.

Den man som misstänks ha kört ihjäl en 14-årig flicka utanför Orsa har anhållits.

Han greps i Falun strax före klockan 21 på söndagskvällen efter att ha hållit sig undan i två dygn.

Polisen vill inte svara på om mannen överlämnade sig självmant eller hur han hittades. De nöjer sig med att säga att mannen, som är i 50-årsåldern, är "anträffad". Han har hållit sig undan sedan dödsolyckan inträffade för två dygn sedan. Att man ändå fått tag i honom är angeläget.

– Det var glädjande, säger Erik Hiding, vakthavande befäl vid polisen.

Han hittades klockan 20.50 i Falun. Polisen höll ett inledande förhör med honom under söndagskvällen och därefter beslutade åklagare om att han skulle anhållas.

En lokal polis lyckades tidigare få kontakt med mannen via telefon men det samtalet ledde inte omedelbart till att han kunde gripas.

Kraftigt skadad

Flickan blev påkörd vid 21-tiden på fredagskvällen, på E45 strax söder om Orsa. När hon steg av en buss kom en bil i hög fart och körde på henne. Flickan fördes svårt skadad till sjukhus men hennes liv gick inte att rädda.

Bilisten som körde på henne stannade inte utan smet från olycksplatsen. Den misstänkta bilen hittades strax efteråt, cirka en kilometer från olycksplatsen. På de bilder som cirkulerar på bilen var den kraftigt krockskadad i fronten.

Polisen har utifrån bland annat vittnesmål en relativt klar bild av hur olyckan gått till och bedömer utredningsläget som gott.

Dömd för trafikbrott

Mannen är misstänkt för grovt vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik, grov olovlig körning och olovligt avvikande. Han är känd av polisen sedan tidigare och dömd för trafikbrott, vilket polisen bekräftar.

Han är tidigare dömd för rattfylleri, smitning, grov olovlig körning och saknade körkort, rapporterar Aftonbladet. Enligt tidningen dömdes han för en månad sedan att genomgå alkoholavvänjande behandling.

TT: Frågan man ställer sig är hur den här mannen kunde få vara ute och köra?

– Det är en väldigt bra fråga. Det är så det ser ut med de straffen som trafikbrotten ger i dag och det är sällan det blir några andra påföljder än så, säger Erik Hiding, vakthavande befäl på polisen.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN