Fredrik Linder: ”Jag är en sådan jäkla tomte”

”De sena kvällarna hos Stefan Melander som ledde till det här”

avChristoffer Wickman

Foto: TV12
Fredrik Linder

Här är klippet – som berört hela trav-Sverige.

När proffstränaren Fredrik Linder, 46, får frågan i tv om sambon och kollegan Magdalena Erikssons betydelse – bryter han samman.

Linders tårar smittade av sig även på tv-experterna.

– Jag är en sådan jäkla tomte, skrattar Fredrik Linder.

I tisdags var det stor travfest på huvudstadsbanan Solvalla med V75 och miljonloppet Jubileumspokalen.

En av de stora snackisarna efter den tävlingsdagen är ingen prestation på tävlingsbanan, utan det är tv-klippet på proffstränaren Fredrik Linder.

I TV12:s V75-sändning intervjuades Fredrik Linder av programledaren Per Skoglund, om sin V75-häst Zeus Bis chanser.

Linder fick också frågan om vardagen i allmänhet, och sambon och kollegan Magdalena Eriksson i synnerhet.

Då blev det för mycket för känslomänniskan Fredrik Linder, som flera gånger om fick avbryta intervjun, för att ”samla sig”.

Linders känslor smittade också av sig, och när Per Skoglund skulle lämna över till tv-profilen Patric Skoglund uppe i ”hytten”, fick Skoglund direkt passa över frågan till sin kollega Jennifer Tillman.

– Du får ta det här Jennifer, jag blir så påverkad när jag ser sådant här, sa Skoglund med gråten i halsen.

Nu berättar Fredrik Linder om tv-klippet, Zeus Bis chanser i Italienska Derbyt, och hur de sena kvällarna hos Stefan Melander sedermera ledde till att han och Magdalena Eriksson blev ett par.

”Var taskigt mot mig”

– Jag är en jävla känslomänniska, det var också taskiga bilder de visade i samband med intervjun, de visade lite gamla bilder och bilder på mina barn, och det var lite taskigt mot mig, skrattar Fredrik Linder och fortsätter:

– Men jag kan bli sådan, och jag är sådan, gör grabben mål i hockey eller en snygg dragning i fotboll så blir jag likadan och jag är känslig. Jag är nog en sådan där jävla tomte.

Varför blir det så extra när din sambo och tränarkollega Magdalena Eriksson kommer på tal?

– Det blir nästan jobbigt nu igen, säger Linder, samlar sig, och fortsätter:

– Hon är så fruktansvärt duktig med hästarna, hon har det där extra, och hon har något som gör att hon lyfter hästarna, framför allt mentalt. Hon får hästarna att känna sig som stjärnor på något vis. När jag lärde känna henne jobbade hon hos Stefan Melander och hon var så intresserad av hur jag jobbade, så det blev många sena kvällar hos Stefan med henne. Jag uppskattar både när killar och tjejer när man är runt och jobbar som suger åt sig, jag var likadan själv och jag gillar folk som är sådär. Emilia Leo var likadan när jag var hos Claes Sjöström och även Oskar Kylin Blom, de är som svampar och det är inte överraskade för mig att det också gått bra för dom.

– Med Magdalena, hästarna lyser, de blänker, och hon har magi i sina fingrar. Det var de sena kvällarna hos Melander som ledde till att vi i dag är ett par, jag fastnade för det engagemang som hon hade för hästarna, det var det jag fastnade för först. Sedan att hon såg bra ut, det gjorde ju inget heller.

”Två gamla kameler på tio år”

Sedan november i fjol driver Fredrik Linder en egen tränarrörelse tillsammans med Magdalena Eriksson, de senaste åren har han varit i USA hos både Marcus Melander och Åke Svanstedt, och han har jobbat som konsult inom kiropraktik, massage och skoning.

– Jag och Madga jobbar fyra dagar i veckan tillsammans, vi har för lite hästar för att vi ska jobba båda två, vi köpte nyss två hästar på auktion så sedan i måndags har vi tio hästar. Vi jobbar tillsammans måndag, tisdag, torsdag och fredag, sedan är jag iväg däremellan med kiropraktik, massage, och kommer med råd och rön kring skoning och så. Den biten har utvecklats enormt, i början när jag började med det kunde jag en tiondel av det jag kan i dag. Mycket av det jag sett när jag varit runt och jobbat med det här, har jag stor nytta av i dag.

Hur var det när du och Magda drog igång i november i fjol?

– Vi fick in några småknattar från Westholm, och två gamla kameler på tio år, jag hade ju inte aviserat någonstans att jag skulle dra igång. Vi kunde inte trolla med dom hästarna, sedan ramlade de in några från Courant, några som haft gaffelbandsskada och så, det var där vi fick börja.

”Överraskad det gått bra så fort”

I dag har Fredrik Linder och Magdalena Eriksson treårige Zeus Bi i stallet, en son efter Donato Hanover som inlett karriären mycket lovande. Han var hårt betrodd på V75 i tisdags på Solvalla, men gjorde då bort sig med galopp direkt i starten.

– Den ägs av Stall Courant och jag har haft nära samarbete med dom i flera år, jag har ju hållit på med kiropraktik, massage och så i tio år och det var då jag lärde känna dom när jag jobbade hos Stefan Melander. Jag var har även varit i USA hos Marcus Melander och Åke Svanstedt för deras räkning, då jag åkt dit och kollat, säger Fredrik Linder och fortsätter:

– Så när jag drog igång egen tränarrörelse så frågade de om jag ville ha upp två hästar, och det var roliga stammar på dom så det var bara att tacka ja. Hästarna hade inte kommit så långt när de kom hit, så jag är överraskad över att det gått så bra, så fort. De var hos Thomas Uhrberg tidigare och han hade tränat Zeus Bi som snabbast 1.30 i januari.

Vad gjorde du med Zeus Bi när han kom till dig?

– Jag la honom i backe direkt, jag har en brant backe här hemma som jag tycker är bra träning, jag kör inte så fort, men länge. Så länge de har spänst och är rytmiska får de träna. Från början gick Zeus Bi sex dagar i veckan, han var väldigt hingstig så vi tog ut lite hingstighet ur honom, han var lika hingstig som mig när jag var yngre, skrattar Linder och fortsätter:

– I slutet av april åkte Magda in med honom till banan, och det var första gången han var på banan så han sprang mest och tittade och var trög. En vecka efter det gick åkte vi in med honom igen, då var det bättre, sedan kvalade vi honom i mitten på maj och sedan har han stadigt blivit bättre och bättre. Han gick här hemma i backen fram till loppet på Jägersro i juli, då gick vi över till rakbanan och fick en liten toppning på honom. Det är en stor och rejäl och helmysig häst, och han står bland valackerna nu och har glömt bort damerna.

”Erik Adielsson kör”

Nu väntar det italienska Derbyt för Zeus Bi.

– Om han pallar matchningen så är det italienska Derbyt om tre veckor som gäller, han är bland de åtta främsta i Italien på pengar, och det innebär vad jag förstår att han är garanterad ett bra spår i försöket. Försöken går på två olika banor så det är antingen åttonde eller nionde september som gäller, och sedan förhoppningsvis final 23:e september. Lyckas vi komma till final, där det för övrigt är någon mer krona i prispengar än i Prix d`Amérique, så gör vi nog bokslut efter det. I Italien kommer Zeus Bi stå hos Erik Bondo, för de har också något slags samarbete med Stall Courant.

Vem kör Zeus Bi?

– Det gör Erik Adielsson, att han inte körde honom i tisdags berodde helt enkelt på att jag snott Adielsson från Frode Hamre tre gånger i rad med den här hästen, så det kändes inte fair och då fick Adielsson köra åt honom, säger Fredrik Linder.

ARTIKELN HANDLAR OM

Solvalla

V75

Hästar

Trav