Mejla

Karolina Fjellborg

Grabbarnas guldålder är över – i höst våras det för nya sorters programledarpar

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Daniel Ohlsson/TV4.
Felix och Moa Herngren i ”Herngrens husbil”.

TV-KRÖNIKA Väninnor, äkta makar – och i nya ”Herngrens husbil” syskon.

Det är fint att se andra sorters konstellationer ta plats i rutan i kölvattnet av de grabbiga programledarparens guldålder.

I "Herngrens husbil", som har premiär i Sjuan i kväll, åker mannen med tv-guldbyxorna – alltså Felix Herngren – runt i husbil tillsammans med sin syster Moa, för att träffa andra kända syskonpar och prata syskondynamik. Kärlek, bråk och rivalitet.

I premiäravsnittet är det tvillingsystrarna Susanna och Jenny Kallur som tar emot Herngrens hemma i Falun, och det blir en småputtrig timme, visserligen utan några djupare insikter men i alla fall med en ny och fräsch vinkel på det så populära kändisar möter kändisar-upplägget.

Och inte helt oväntat är programledarparet vinnande. Att Felix Herngren har en humor och ett tonläge som går hem hos svenska folket är sedan gammalt, då nästan allt han och hans produktionsbolag FLX rör vid blir en framgång, och att se honom tillsammans med sin för oss tittare lite mindre bekanta syster, känns som att få en liten inblick i hur snacket kan tänkas gå i manusrummet för deras gemensamma braksuccé "Bonusfamiljen".

Någon sorts trend

Men mer än något annat känns "Herngrens husbil" som lite av ett tecken i tiden, på att den bromance-dominans i svensk tv som det pratades mycket om för ett par år sedan, inte bara håller på att tappa greppet, utan nog redan har gjort det.

Länge verkade det som att tv-kanalerna nästan bara vågade satsa på roliga grabbkompisar. Men sedan, när man verkligen behövde det som mest, etablerade sig Kanal 5:s Christine Meltzer och Carina Berg som ett kvinnligt radarpar att räkna med.

Sedan, i våras, visade Niklas och Jenny Strömstedt att det även funkade fint med äkta (programledar)par, när de snackade förhållanden, och grävde i sitt eget äktenskap, i TV4:s "Tillsammans med Strömstedts" (som ska komma tillbaka med en andra säsong). Och i morgon är det premiär i SVT för "Kalles och Britas sex liv" – en sorts förlängning av förra höstens "Kalles sex liv", där Kalle Zackari Wahlström och hans fru Brita Zackari på ett, visserligen ganska Stockholmsängsligt men för det icke mindre intressant sätt, analyserar sin ekorrhjulstillvaro och träffar människor som har vågat slänga sig ut i andra sorters liv.

Lägger man sedan till "Herngrens husbils" syskonduo, har man faktiskt någon sorts trend, som vittnar om att tänket kring vad som funkar har breddats.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:

LÄS VIDARE