Tjuven borrar sig in när du sover

avSusanna Vidlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Inbrottsvåg drabbar villaägare i Stockholm

Medan familjen i godan ro sover i sina sängar, borrar sig inbrottstjuven in.

Nu varnar polisen för en ny form av inbrott i Stockholm.

Och antalet inbrott ökar i regionen.

– Vi ser att inbrotten ökat kraftigt den senaste tiden. Det som är obehagligt är att tjuvarna går in trots att det är folk hemma, säger Krister Öhlin, närpolisbefäl vid norrortspolisen, till tidningen Metro.

Polisen varnar nu för inbrottstekniken som innebär att tjuvarna tar sig in genom att borra ett litet hål i ett fönster nattetid. Sedan sticker de in en bit ståltråd och lirkar upp haspen. Att det finns boende hemma i huset, verkar inte bekymra tjuvarna.

Farlig situation

Om man vaknar och upptäcker att det finns tjuvar i hemmet, bör man vara försiktig. Om tjuven blir trängd, kan man befinna sig i en farlig situation.

– De har ju inbrottsverktyg med sig och en skruvmejsel kan vara farligare än en kniv. Märker man att det är någon i bostaden är det bäst att ropa högt så att tjuvarna får en chans att försvinna, säger han till Metro.

Krister Öhlin känner igen inbrottsmetoden. För två år sedan använde en ligga i norrort samma teknik och enligt Krister Öhlin är metoden ovanlig, men han är osäker på om det kan röra sig om samma gärningsmän som förra gången.

Inbrottsvåg

Metro rapporterar att Stockholm har drabbats av en inbrottsvåg. I mars i år anmäldes 76 inbrott i norrortskommunerna. Det motsvarar ungefär en fördubbling om man jämför med samma period tidigare tre år, enligt tidningen.

Främst är det Sollentuna som drabbats av de ökande inbrotten. Men antalet inbrott ökar även i Järfälla, Upplands-Bro, Upplands Väsby och Sigtuna.

Publicerad: