Vi kommer att bygga ett nytt samhälle

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I dag inleder vi en ny artikelserie som heter ”Efter Krisen” . Det är en genomgripande kris vi just nu upplever, en kris som kan jämföras med andra stora kriser i historien som förändrade samhället i grunden.

Det är just förändringen vi funderar över. Kriser innebär automatiskt förnyelse och vi ser redan nu vad kan tänkas hända. I näringslivet dör gamla traditionella branscher och nya uppkommer.

Det gamla partietablissemanget har stora problem, liksom staten, institutionerna och organisationerna. Makteliten löser inte längre människors problem. Det öppnar givetvis för nya partier både seriösa och populistiska. Vågar vi och förmår vi att tänka långsiktigt kan denna brutala och förödande kris som drabbar så många ändå vara spännande. Vi kommer att få vara med att bygga ett nytt samhälle.

Det är sannerligen dags att politikerna kommer i håg vem de representerar, att toppstyra institutioner inser att det inte är ekonomin och administrationen de är till för. De ska ju serva och leverera trygghet till den enskilda människan! Demokratin kommer att ta nya vägar. Den fördjupas och kommer att bli mer individuell och samtidigt kollektivt slagkraftig genom den nya tekniken.

Miljöproblemen kommer att ge oss nya förutsättningar och tyngdpunkten i näringslivet byter säkert bransch. Erkänn att det är lite spännande! har ni några särskilda tankar om livet efter krisen mejla oss debatt@aftonbladet.se

Läs Lotta Grönings blogg

Lotta Gröning

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN