Skrällen: Per Linderoth kör sitt första Elitlopp

Fick ett oväntat samtal från stjärntränaren

Av: Christoffer Wickman

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Per Linderoth, 39, ska köra sitt första Elitlopp

Här är skrällen i årets Elitlopp.

Per Linderoth, 39, ska köra Sorbet åt stjärntränaren Daniel Redén.

– Jag skulle hem till en kompis och titta på Elitloppet på tv, men ändrar gärna om i de planerna, säger Per Linderoth.


ANNONS: Nu kan du andelsspela med Sportbladets experter på V86, V75 och GS75. Här går du med i andelslaget. [Extern länk]


På söndag avgörs Sveriges största sprinterlopp Elitloppet på Solvalla i Stockholm, det för 69:e gången i ordningen.

När startspåren till de två Elitloppsförsöken lottades i TV12 under söndagen var det nog många som reagerade över en sak. Östersundstränaren Per Linderoth blev stjärntränaren Daniel Redéns kuskval bakom Sorbet, och därmed ska 39-årige Per Linderoth köra sitt allra första Elitlopp.

Linderoth har de senaste åren visserligen kört in runt sex miljoner kronor per år, men får ändå ses som en doldis i dessa sammanhang.

”Jag blev väldigt glad”

Det var under söndagen, några timmar innan lottningen till Elitloppsförsöken ägde rum i TV12, som Per Linderoth fick ett samtal från Daniel Redén.

– Redén hade egentligen tänkt att överraska mig men han var tvungen att kolla så jag inte var bortrest eller något liknande och därför ringde han på söndagsförmiddagen. Han frågade om jag hade några planer på Elitloppsdagen, berättar Per Linderoth och fortsätter:

– Jag skulle egentligen hem till en kompis och titta på Elitloppet på tv och käka lite, men det är klart jag gör om i de planerna.

Hur reagerade du när Daniel Redén ringde och frågade om du ville köra Sorbet i Elitloppet?

– Det är klart att jag blev väldigt glad, Elitloppet är ju ett lopp man önskar man ska få köra. Jag har missat ett Elitlopp de 25 senaste åren och det var 1994 och det här blir första gången jag får köra Elitloppet. Jag körde ju Cruzado Dela Noche för några år sedan i starterna före Elitloppet och har man varit nära att få köra Elitloppet tidigare så var det väl då.

”Det är ren njutning”

Hade du på känn att det kunde bli en styrning i Elitloppet i år?

– Nej, det hade jag inte. Det är inte sådant man kan gå runt och tänka på och jag har heller inte kört någon Elitloppsaktuell häst i år. Jag körde Disco Volante en gång i vintras och det är väl den enda jag kört i närtid som varit Elitloppsaktuell, så jag kan inte direkt säga att jag gått runt och funderat på att få köra Elitloppet.

Hur känns det?

– Det ska bli jättekul, det är alltid roligt att få köra de stora loppen och de finaste hästarna. Det är en tillfredsställelse i det här yrket att få köra fina hästar och de finaste hästarna är oftast med i de fina loppen och det är ren njutning.

Varför tror du Daniel Redén valde dig som kusk till Sorbet?

– Det får Daniel svara på, det är ingenting som jag vill spekulera och tro i. Men jag körde lite åt honom för några år sedan och har fått köra några topphästar åt honom tidigare.

Vad är målsättningen med Sorbet i Elitloppet?

– Om man slår ut de 16 hästarna i Elitloppet i procent så finns ju procenten där för oss för att det ska kunna gå, förutsättningarna ser bra ut med bra läge och en fin häst men naturligtvis tillhör han inte favoriterna i förhandssnacket, det skulle jag bli förvånad om han gör. När startbilen rullar på söndag är vi en av de 16 ekipagen och någon av dom kommer stå som slutsegrare. Jag åker inte ut och bara njuter av att få vara med och det är klart jag hoppas. En finalplats är rimlig till att börja med och väl där kan mycket hända. Vi får börja där, och ta ett steg i taget, säger Per Linderoth.


ANNONS: Nu kan du andelsspela med Sportbladets experter på V86, V75 och GS75. Här går du med i andelslaget. [Extern länk]


Publicerad:

LÄS VIDARE