Publicerad:
Uppdaterad:

TEST: Så bra syns du på bussen – kamerorna ska avskräcka

Av: Magnus Jansson Klarin

Publicerad:
Uppdaterad:
Helena Klange, presschef för UL, hoppas att kamerorna ska få en avskräckande effekt.
Foto: Magnus Jansson Klarin.
Helena Klange, presschef för UL, hoppas att kamerorna ska få en avskräckande effekt.

Sedan en tid tillbaka har UL övervakningskameror på alla sina stadsbussar, och det har redan gett önskat resultat.

– Polisen har redan hittat förövare tack vare kamerornas kvalité, och det är också tanken med dem, säger Hela Klange, presschef för UL.

UL och Gamla Uppsala Buss har råkat ut för flertalet incidenter under vintern där busschafförer har misshandlats. Nu vill man få stopp på våldet och göra bussresorna tryggare för resenärerna, och skapa en säkrare arbetsplats för chafförerna.

Sedan en tid tillbaka har UL monterat upp övervakningskameror på alla stadsbussar i Uppsala, och redan har det gett resultat.

– Polisen är väldigt tacksam när de kan få ut filmer från oss, för det hjälper dem att få fast förövarna. Och polisen har redan haft nytta av kamerornas kvalité när man faktiskt har hittats förövare som har gjort något på bussarna, säger Hela Klange, presschef för UL.

Visar upp kvalitén på filmerna för att avskräcka

Aftonbladet har fått ett särskilt tillstånd av UL och Gamla Uppsala Buss för att få göra det här testet av kamerorna. UL hoppas, genom detta, att kvalitén på kamerorna ska fungera som ett avskräckande exempel.

– Vi hoppas att detta kan avskräcka andra från att begå brott på bussarna, och det har som sagt reda gett resultat i att polisen fått fast för, fortsätter Helena Klange som betonar att inga resenärer behöver vara orolig att filmerna hamnar i fel händer.

– Det finns jättehårda regler för vilka vi lämnar ut filmerna till. Det är normalt polisen som ansöker om tillstånd att få ta del av dessa filmer i utredningssyfte. Så resenärerna behöver inte känna sig otrygga i att de filmas.

Foto: Magnus Jansson Klarin
Daniel Larsson, kommissarie vid polisen i Uppsala, tycker att UL gör rätt som visar upp bilderna.

Polisen tycker att uppmärksamheten är bra

Daniel Larsson, kommissarie vid polisen i Uppsala, ser bara fördelar med att UL väljer att visa upp kvalitén på kamerorna i sina bussar.

– Det ser jag bara som något positivt. Just kvalitén ser jag också som något positivt. Det hjälper oss inom polisen att faktiskt kunna identifiera de som begår brott. Det finns andra exempel här i stan där man har satt upp kameror där bilden är så dålig att det bara är bortkastade pengar, säger Daniel Larsson.

Finns det några risker med att visa upp hur bra kamerorna är?
– I det fall det finns kameror utsatta utomhus, kan det kanske vara så att man väljer en annan plats. Men om det är en person på en buss som handlar impulsivt är det inte lika troligt att han eller hon har koll på hur och var kamerorna är placerade.

Tror du att det kommer att bli lugnare på bussarna efter det här?
– Det är för tidigt att svara på det. Men det är bra att så många som möjligt vet om kamerorna, att de finns i människors medvetande, då kan kameraövervakningen få en dämpande effekt

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: