Så vill M bekämpa terrorn på EU-nivå

avPär Karlsson

Moderaterna lyfter nu kampen mot terrorism som en sina viktigaste frågorna inför EU-valet.

Partiet vill se ett förbud på EU-nivå mot utomeuropeisk finansiering till extrema samfund.

–Jag är väldigt oroad över att salafismen växer i Sverige, inte sällan med finansiering av stater som Saudiarabien, säger toppkandidaten Tomas Tobé (M).

1 av 3 | Foto: Jimmy Wixtröm

För några veckor sedan presenterade Moderaterna sina profilfrågor inför valet till EU-parlamentet den 26 maj. Det handlade om kampen mot brottsligheten, förstärkta yttre gränser och klimatet.

För Aftonbladet berättar nu toppkandidaten Tomas Tobé om det fjärde - och sista - huvudbudskapet, kampen mot terrorismen.

– Europa har tyvärr drabbats av ett stort antal fruktansvärda terrordåd, även Sverige har drabbats. M kommer nu att göra kampen mot terrorism till en av våra viktigaste frågor inför EU-valet. Vi menar att det här är en gränsöverskridande fråga, säger han.

På kort sikt menar Tobé att EU behöver lägga mer resurser på samarbetet mellan ländernas polismyndigheter, bland annat via Europol.

Lyfter kampen mot terrorismen

Men på längre sikt pekar han ut finansieringen av vad han kallar ”extrema samfund” som en nyckelfråga. Det är ofta där, menar Tobé, som själva grogrunden till extremismen och terrorismen finns.

– Jag är väldigt oroad över att vi ser att salafismen växer i Sverige, inte sällan med finansiering av stater som Saudiarabien. Vanliga moskéer blir kapade av extrema personer som kommer med de här resurserna. Det är ett stort problem, många troende muslimer i Sverige får svårare att hitta normala moskéer och samfund.

M vill se ett förbud på EU-nivå i frågan. Både Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna har tidigare varit inne på samma spår.

– Det räcker inte med att du går fram med nationella förbud, här behövs en europeisk reglering, eftersom det finns förgreningar i flera länder inom Europa.

På plats i parlamentet kommer Tobé att försöka driva frågan i partigruppen EPP (där M och KD sitter med.

”Väldigt naivt i Sverige”

Ser du en framkomlig väg till ett europeiskt förbud?

– Jag ser nästan större möjligheter just nu att göra detta på europeisk nivå än vad jag ser i Sverige. Jag upplever att det är väldigt naivt i Sverige när det kommer till terrorfrågorna. Även nu när vi sett ett antal stora terrordåd i Europa, och Sverige, är det fortfarande så att det inte finns tillräckligt med beslutsamhet kring finansiering av extrema samfund.

Han menar också att han tror att EPP kommer att driva frågan i parlamentet.

– Inom EPP förbereder vi nu att stärka Europas muskler när det kommer till terrorbekämpning. Vi är överens om att vi behöver dela mer information mellan våra nationella säkerhetsmyndigheter, att vi behöver förstärka Europol och Frontex. 

– Sedan har det pågått en nationell diskussion om att förbjuda utomeuropeisk finansiering av extrema samfund. Det tycker jag att vi ska se till att göra.

ARTIKELN HANDLAR OM

EU-valet

AB Voice