USA ska hjälpa Italien med coronaviruset

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
USA:s president Donald Trump under måndagens presskonferens.
Foto: Alex Brandon/AP/TT
USA:s president Donald Trump under måndagens presskonferens.

Trots larm om att USA saknar tillräckligt med utrustning att bekämpa coronaviruset säger landets president Donald Trump att USA ska skicka sjukvårdsmaterial till Italien. Även Spanien och Frankrike kommer senare att få hjälp.

Donald Trump specificerade under en pressträff inte vilken sorts material det handlar om, eller när den ska skickas.

– Vi kommer att skicka saker värda 100 miljoner dollar, medicinskt material och andra sjukhussaker, till Italien, sade presidenten och lade till att Italiens premiärminister Giuseppe Conte var "väldigt, väldigt glad".

Uttalandet kommer timmar efter det att delstaten Montanas guvernör Steve Bullock sagt till Trump att delstaten saknar utrustning att testa invånarna för coronaviruset, skriver New York Times.

Bullocks nödrop är bara ett av många liknande uttalanden från flera guvernörer i USA om att sjukvårdsmaterial saknas, inte minst i New York som är värst drabbat. Men Trump sade under pressmötet att han inte hade hört talas om att det var brist på testutrustning.

– Jag har inte hört något om tester på en vecka. Vi har testat fler än något annat land i världen. Vi har dessa fantastiska tester och vi kommer med ett ännu snabbare den här veckan. Jag har inte hört något om att det är problem med testerna, sade han.

Bilföretaget Ford meddelade på måndagen att de kommer att kunna tillverka 50 000 respiratorer under de kommande 100 dagarna, och enligt Trump kommer ytterligare nio amerikanska företag inom kort inleda produktion på respiratorer.

Denna produktion kommer enligt presidenten ge USA ett överflöd.

– När vi tillverkar mer än vi behöver kommer vi att skicka dem (respiratorerna) till Italien, vi kommer att skicka dem till Frankrike, till Spanien, där de har enorma problem, och andra länder om vi kan, sade han.

Publicerad:

LÄS VIDARE