Ni vill ta kontroll – och ge EU mer av makten

Slutreplik från Centerpartiet om S strategi i EU-valet

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Den så kallade sociala pelaren, som S vurmar för, innebär att makt tas från enskilda människor och ges till europeiska politiker, skriver Fredrick Federley.
Den så kallade sociala pelaren, som S vurmar för, innebär att makt tas från enskilda människor och ges till europeiska politiker, skriver Fredrick Federley.

DEBATT

REPLIK. Socialdemokraterna backar alltså upp LO:s kampanj som har samma devis som Brexit-kampanjen ”Ta tillbaka kontrollen”.

Men hur S ska ta tillbaka kontrollen är inte helt tydligt. Tvärt om verkar det inte bättre än att Socialdemokraterna vill ”ta tillbaka kontrollen” genom att ge mer kontroll till EU.

De vill att fransmännen ska ha mer att säga till om när det kommer till ditt anställningsavtal. Det vill inte Centerpartiet, vi tycker att det är viktigt att EU fokuserar på rätt saker och inte på frågor som vi hemma i Sverige klarar av bäst själva.

EU ska vara en stark röst när det kommer till att stärka miljö- och klimatarbetet, skapa ordning och reda i migrationspolitiken och för att främja handel. Här är det uppenbart att vi får bättre genomslag om vi tillsammans samarbetar inom dessa frågor, just eftersom att alla EU-länder berörs av varandras agerande.

Men hur blir välfärden bättre i Falun, för att polackerna får mer att säga till om den? Hur blir arbetares anställningsavtal tryggare för att EU sitter och övervakar vid förhandlingsbordet?

Det är viktigt att EU har ansvar för rätt saker och inte för frågor som enskilda människor och beslutsfattare på lokal, regional och nationell nivå bättre kan besluta om.

Socialdemokraternas kampanjbudskap framstår som mycket märklig och destruktiv. De försöker måla upp en mörk bild av EU, precis så som Brexit-anhängarna gjorde genom ”Take back control”, men samtidigt är deras lösning att ge mer makt till EU.

Den så kallade sociala pelaren, som S vurmar för, innebär att makt tas från enskilda människor och ges till europeiska politiker.

Jag tror inte på något av det där. Jag bedriver en positiv kampanj där jag berättar vad jag vill att EU ska jobba med så som att arbeta hårt för att skapa effektiva klimatåtgärder, utveckla jordbrukspolitiken och stärka förutsättningarna för handel. EU ska stå upp för medmänsklighet och öppenhet.

Med en röst på Centerpartiet vet du vad du får – ansvarsfull liberalism som tar Europa framåt.


Fredrick Federley, Europaparlamentariker (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här

Publicerad:

LÄS VIDARE