Oväntade svaret på NHL–succén

avTomas Ros

BRATISLAVA. Tre Kronor har rekordmånga NHL-svenskar i laget – 21 stycken.

Patric Hörnqvist, 32, var med när det endast var en NHL-svensk på VM, 2007.

Nu ger han ett oväntat svar till anledningen.

– Vi är Team Pudding. Grupptrycket är viktigt, säger veteranen.

VM 2007 visade sig till slut att bli ett speciellt VM för Tre Kronor. Inte för att det blev någon större succé eller motgång, mer för hur laget var utformat.

Av 51 svenskar i NHL den säsongen var det bara Alexander Steen som anslöt till Bengt-Åke Gustafssons lag i Moskva-turneringen.

– Var det inte två stycken. Dick Tärnström? säger Patric Hörnqvist, som var med i Moskva och nu tolv år senare är med återigen.

Tärnström hade dock lämnat NHL för Lugano och kunde alltså inte förbättra NHL-statistiken 2007.

– Just det VM:et var i Moskva. Då är det alltid tuffare. Behövs ju visum och sånt för att komma in i landet, säger Hörnqvist.

Fler NHL-matcher än Kanada

Nu är det helt annorlunda. 21 ”ja tack” från NHL och Tre Kronor har fler NHL-matcher i sitt lag än årets Kanada-trupp, exempelvis. Tre Kronor har tillsammans 8 345 NHL-matcher och Kanadas 5 617.

Hörnqvist funderar på anledningen och första spontana svaret är något oväntat.

– Team Pudding. Vi är team Pudding, säger han och ser fokuserad och stolt ut.

Varje sommar träffas NHL-stockholmarna på Hovet eller i Huddinge och tränar ishockey tillsammans. Det brukar vara två–tre veckor i augusti och den sammankallande länken är legendariska materialförvaltaren Anders ”Pudding” Weiderstål, som har 35 VM under bältet och som nu sagt att han ska trappa ned.

– Klart att vi vill vinna Stanley Cup. Men man sitter ihop i omklädningsrummet på sommaren och småpratar. Någon visar bilder från VM och där startar ett sug och man vill känna den där vinnarkänslan. Den är unik. Man vill vara med. Man vill vinna med Tre Kronor, säger Hörnqvist.

I dagens Tre Kronor är det nio medlemmar från Team Pudding och från Stockholmsregionen.

Men det finns givetvis fler anledningar till att Tre Kronor ökat i värde hos NHL-svenskarna.

Hörnqvist valde 2015 att tacka nej till VM.

– Vi som är i NHL är vana med rak kommunikation. Då var det Mårts som drog ut på det och han skulle fundera. Jag kunde inte sitta och vänta och då struntade jag i det. Nu fick jag en tydlig fråga från Grönborg och Garpenlöv: Vill du komma? Jag gillar sånt, säger Hörnqvist.

Ishockeyförbundet har gjort en satsning på att förbundskaptenerna Rikard Grönborg, Johan Garpenlöv och Peter Popovic ska åka över till NHL med jämna mellanrum för att bibehålla kontakter, småprata och kratta VM-manegen.

Ett lyckat grepp.

– Man gillar när de kommer och sedan håller de kontakt med oss spelare under säsongen. Nu funkar Tre Kronor som ett NHL-lag och det gillar vi, säger Hörnqvist, Pittsburgh Penguins.

”NHL-stuk på träningarna”

Han framhåller även hur Rikard Grönborg jobbar med laget, ser på en arbetsdag på VM och hur man ger spelarna frihet under ansvar.

– Nu har vi NHL-stuk på träningarna. Vi har genomgång i hallen, sedan är vi lediga. Behöver inte vara möten på hotellet som vi hade tidigare eller gemensam fika. Nu får vi göra som vi vill på kvällarna och då kan man träffa familjen eller vänner. Exakt så som vi har det i NHL, säger han.

Hörnqvist är 32 år, har vunnit VM-guld och dubbla Stanley Cup. Han har till och med avgjort en Stanley Cup-final. Familjen har vuxit och kräver sitt. Ändå tackar han ja till VM.

– Jag har inte så långt kvar. Vill vinna så länge jag har möjlighet till det. Det är den kravbilden vi i det här laget har på varandra. Vi är inte med för att deltaga. Vi ska vinna, det gillar jag, avrundar Hörnqvist.

ARTIKELN HANDLAR OM