”Dåligt att vi inte får någon upprättelse”

Av: Oscar Rickstrand

Publicerad:
Uppdaterad:

Bordtennistalangen Ellen Holmsten la av och uppgav sexuella trakasserier från förbundskaptenen Peter Sartz som anledning.

I dag fick Sartz sparken.

– Skönt att få lite rättvisa, men samtidigt dåligt att vi inte får någon upprättelse från förbundet, säger Holmsten.

I vintras slutade en av Sveriges mest lovande spelare i bordtennis.

Ellen Holmsten, 18, hade vunnit elva guld i ungdoms-SM och fyra medaljer i senior-SM. Hon la av och uppgav sexuella kommentarer från förbundskaptenen Peter Sartz som anledning.

I dag fick Sartz sparken.

”Besviken”

Holmsten säger att känslorna är blandade efter beskedet.

– Jag är glad för beskedet då jag tror det är bra för framtiden, men sen är jag delvis besviken på att vi inte har fått se något av utredningen. Vi har inte fått höra från förbundet att vi gjorde rätt när vi slog larm.

För två år sedan författade hon, tillsammans med flera andra toppspelare, ett protestbrev där de redogjorde för Sartz beteende. Brevet skickades till förbundet, som svarade med att anställa en extern konsult som skulle jobba med jargongen i landslaget.

Saknar upprättelse

Förbundet bedömde insatsen som lyckad, och lät Sartz sitta kvar. Fram till nu, alltså.

– Man märker ju att det satt långt inne för förbundet. Men de behövde ju sparka honom, de kunde inte ha gjort mycket annat efter utredningen, säger Holmsten.

– Så det är skönt att få lite rättvisa, men samtidigt dåligt att vi inte får någon upprättelse från förbundet. Inget i stil med ”det var rätt att slå larm, vi ber om ursäkt för vårt agerande”. Det hade varit skönt att höra, fortsätter hon.

Sartz är borta från landslaget. Är det aktuellt med en comeback för dig?

– Jag vet inte... Just nu känns det mest som att sporten är förknippad med ångest. Men jag har spelat pingis i hela mitt liv, så jag vet inte, vi får se.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN