Så fixar du kvarterets vackraste rosor

avTT

1 av 5 | Foto: Anna Karolina Eriksson/TT
Trädgårdsmästarna Maria Nilsson och Anette Cato driver Den engelska trädgården på Svabesholm i Skåne. Deras visningsträdgård är främst inriktad på de engelska så kallade Austinrosorna, som lockar besökare från stora delar av landet.

Bladavfall, utebliven blomning, missväxt... Är du på väg att ge upp din dröm om frodiga rosor?

Trädgårdens drottning kan vara krävande – men med expertknep och lite hårt arbete kan även du lyckas.

– Skötsel krävs, men det gör det ju med allt i en trädgård, säger trädgårdsmästaren Anette Cato som har grundat Den engelska trädgården på Svabesholm utanför skånska Kivik tillsammans med kollegan Maria Nilsson. Hit vallfärdar många av landets rosentusiaster just nu för att njuta av gräddvit och ljuvligt skär rosenprakt.

20 liter vatten

I visningsträdgården finns bland annat så kallade Austinrosor – ofta frodiga och i modern tid framavlade exemplar som påminner om gammeldags rosor. Men trädgårdsmästarna jobbar även med andra sorter, och genom åren har de samlat på sig en rad knep för att uppnå – i stort sett – perfekta rosor som vi andra bara kan drömma om. Eller?

Alla kan lyckas, men det gäller att göra rätt från start. Allt börjar med jorden, säger Anette Cato.

– Rosor vill ha väldigt kraftig jord. Då menar jag lerjord, eller mycket gödsel, gärna ko- eller hästgödsel och kompost, säger hon till TT och fortsätter:

– En ros på sandjord blir sällan maffig. Jorden först och därefter kommer vattning.

Och de behövs ofta mycket mer vatten än vad man tror, flikar kollegan Maria Nilsson in.

– Lägg en slang till rosen. Ge 20 liter till varje ros, en eller kanske två gånger i veckan.

Glöm skugga

Läget är viktigt. Fundera över väderstreck innan du planterar rosor. Västerlägets eftermiddagssol värmer bra, tipsar trädgårdsmästarna som betonar betydelsen av sol.

– Vi får ofta frågan om "vilken ros kan jag sätta i skuggan?". Då vill jag säga: ingen, säger Maria Nilsson.

– Du kan få en ros till att överleva men den kan aldrig bli frodig i skuggan. Satsa på något annat.

Vissa rossorter är mer mottagliga för sjukdomar än andra, så även här gäller det att välja rätt. Men alla kan bli sjuka, och det finns ingen anledning att få panik.

– Ser du larver och bladlöss? Ta på dig ett par handskar och kläm allt du ser som äter på dina rosor, säger Anette Cato som tipsar om ett särskilt knep att ta till när rosorna drabbas av svampsjukdom som rost eller svartfläcksjuka.

– Ja, man kan spruta med en blandning av atamon, såpa och vatten. Atamon, som används till sylt och kan köpas i matbutiken, är mögelhämmande och varken farligt för människor eller djur.

Ingen bensinmack

Klipp bort överblommade rosor regelbundet och glöm inte att gödsla och ansa veka eller döda kvistar från rosenbuskarna. Läs på om sorterna du planterar.

Vägen till en vacker ros kan tyckas lång – och den börjar redan i affären, enligt Anette Cato.

– Köp inte rosen på bensinmacken utan köp den på en plantskola, säger hon och får medhåll av Maria Nilsson.

– Och köp den ros du verkligen vill ha.