Begravningsbyrån ska hjälpa ensamma djur

Hittar nya hem åt ”djuränklingar”

Av: Claes Olsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Hundar kan bli deprimerade av att vara ensamma.
Foto: Martina Holmberg / TT
Hundar kan bli deprimerade av att vara ensamma.

NYHETER

När ett sällskapsdjur förlorar sin ägare lämnas det kvar i sorg och saknad. Nu ska begravningsbyrån Fonus och Djurskyddet Sverige hitta nya hem åt husdjuren.

– Precis som vi människor känner sorg över att förlora en närstående kan också våra sällskapsdjur göra det, säger hundexperten Fredrik Steen.

Omkring 90 000 personer dör varje år i Sverige och ibland lämnar de efter sig sällskapsdjur. Genom begravningsbyrån Fonus nya tjänst ”Djuränklingar” ska dessa djur kunna hitta nya hem.

– Vi på Fonus träffar varje dag människor i sorg men även fyrbenta familjemedlemmar står ibland kvar ensamma efter att ha förlorat sin husse eller matte. Med det här initiativet vill vi skapa möjligheter till nya relationer mellan sällskapsdjur som behöver nya hem och människor som kan tänka sig ta hand om en djuränkling, säger Peter Göransson, kommunikationschef på Fonus, i ett pressmeddelande.

Kan bli deprimerade

Människor blir glada av husdjur. Men effekten är densamma hos djuren. Därför kan de bli extremt ledsna när ägaren dör.

– Det är inte ovanligt att hundar blir deprimerade när de behöver vara ensamma i för hög utsträckning, och att bli av med sin familj och trygghet kan ibland vara särskilt svårt att återhämta sig från. Djuränklingarna behöver hjälp och stöd för att bli lyckliga igen och att komma till en ny kärleksfull familj kan vara precis det som behövs, säger hundexperten Fredrik Steen, i pressmeddelandet.

Publicerad:

LÄS VIDARE