Ågren: ”Det blev alldeles svart”

Av: Tomas Ros

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Han fick hela fjolårssäsongen förstörd av inflammation i levern och karriären var i farozonen.

Nu är Djurgårdens Manuel Ågren, 25, frisk och var en av matchhjältarna med sitt första SHL-mål.

– Det blev alldeles svart, säger målskytten.

Vi backar bandet ett år.

Djurgårdens nye forward Manuel Ågren var frånvarande match efter match och var sjukskriven. Trött och utmattad i kroppen och kunde inte utöva den sport som han älskade.

Utåt sa Djurgården att det handlade om körtelfeber. Men bakom kulisserna kämpade Ågren mot en tuffare åkomma, autoimmun hepatit.

En ovanlig leversjukdom som drabbar 17 av 100 000 människor och 70–80 procent av fallen är kvinnor.

– Hepatit… Ordet låter ju inte kul. Man tänker på Hepatit A och B. Men det är inget sådant, det här är inget som smittar, sa Ågren för ett år sedan.

– Man jämför levern i hårdhet. En frisk lever ska ligga på fem, en dålig på tio. Min lever låg på 51. Jag hade en väldigt, väldigt hård lever. Under biopsin gick läkarna in från sidan för att ta ut och undersöka en bit av levern. Den var så hård att de inte fick ut något.

Nu är Manuel frisk. Har besegrat en grym fiende och är tillbaka i Djurgårdens matchtröja på allvar.

– Jag vill inte prata så mycket om sjukdom nu. Jag kan bromsa den och den stör mig inte. Jag ser mig som frisk, sa han efter Linköpingsmatchen.

”Känns väldigt skönt att vara med igen”

I SHL-premiären var han motor i hemmalagets bästa kedja med Erik Walli Walterholm och Henrik Eriksson och enheten låg bakom det så viktiga 2–2-målet. Han lurade bort Jimmy Andersson och satte pucken snyggt bakom Linköpings målvakt i den andra perioden.

– Vår kedja gjorde det bra. Sedan blev jag överlycklig när jag fick göra mål. Inte i chock, mer bara lycklig och det blev svart. Jag har suttit på läktaren i så många matcher och så underbart att vara med i laget nu, säger en långhårig målskytt.

En extremt långhårig målskytt.

– Jag har faktiskt inte klippt mig på två år. Syrran är frisör och jag det har blivit en grej. Lovar att klippa mig om vi vinner SM-guld. Guter ska få äran att hålla i saxen, säger matchhjälten och skrattar.

Djurgården vann matchen mot Linköping efter att ha vänt drabbningen från 1–2 till 3–2. Matchavgörande 3–2-målet gjordes av Niclas Bergfors.

I den sista perioden punkterade Linus Hultström matchen med ett snärtigt handledsskott som ökade ledningen till 4–2.

Manuel Ågren firade sitt mål.
Foto: TT
Manuel Ågren firade sitt mål.
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!