Mejla

Lena Mellin

Annie Lööf kan gå hur långt som helst

Men först måste C skaffa sig en valvinnande fråga

Publicerad:
Uppdaterad:

KARLSTAD. Annie Lööf ser sig själv och sitt parti som en vinnare.

Den inställningen är grunden till alla framgångar. Hur långt kan Annie Lööf gå?

Annie Lööf är Centerpartiets mest framgångsrika partiledare på flera decennier. Efter 1970-talets rekordsiffror baserade på motståndet mot kärnkraften är partiet åter placerat i svensk politiks centrum.

På partistämman här i Karlstad har det upprepats åtskilliga gånger att Centern gjorde sitt bästa riksdagsval på trettio år i valet förra året. Och att resultatet i årets val till EU-parlamentet var det bästa sedan Sverige blev medlem i EU.

Facit från Annie Lööfs åtta år som partiledare är förvisso imponerande. Men hon har inte vunnit några utklassningssegrar i mötet med väljarna.

 

I hennes första riksdagsval som partiledare tappade Centern väljare. Inte mycket, men dock. Nedgången var en halv procentenhet.

Men i nästa riksdagsval under Lööfs ledning tog partiet ett skutt på 2,5 procentenheter. I båda EU-valen under Lööfs ledning har partiet ökat.

Tre av de fyra val som Annie Lööf lett partiet har alltså varit segerval för Centern. Hur länge kan det fortsätta? Det vet man inte.

I valet 1998 röstade 11,8 procent på Kristdemokraterna. I valet därefter mer än halverades resultatet och sedan dess har partiet legat stadigt parkerat under tioprocentstrecket. I valet 1998 röstade tolv procent av väljarna på Vänsterpartiet. Sedan dess har de aldrig nått över tio procent.

 

I Sveriges moderna politiska historia finns alltså ingenting som talar för att Centern ska fortsätta växa.

Men det mesta talar ändå för att det kommer att göra det. Det främsta skälet är att de själva uppfattar sig som vinnare. De har självförtroende baserat både på segrar men också på att de tror benhårt på de frågor som partiet driver: klimat och miljö, entreprenörskap, liberal frihet för individerna och – i allt högre grad – sociala frågor.

– Everybody loves a winner, sade dåvarande KD-ledaren Alf Svensson och det är lika sant i politiken som i alla andra sammanhang

Men det räcker såklart inte. I riksdagsvalet 1973 röstade 25,1 procent på Centern. Det finns ingenting som just nu talar för att de skulle nå de höjderna igen.

1 av 2 | Foto: Björn Lindahl
Centerpartiet har nått framgångar i tre av de fyra val som skett under Annie Lööfs tid som partiledare.

Så vad fattas Centern för att nå fler framgångar? Ett svar är en, eller helst flera, viktiga valvinnande frågor som väljarna uppfattar som tunga .

Centern äger ingen av de nio frågor som anses vara viktigast av väljarna och av partierna. Under en mycket kort period ansåg väljarna att Centern var bäst på miljö och klimat.

De uppfattas alltså som allmänt bra – men utan att vara en spjutspets i någon fråga.

 

Ett annat hinder kan vara partiets starka koppling till landsbygden. Många ställer i och för sig upp bakom det men risken är att Centern uppfattats som ett intresseparti. Det måste partiet balansera.

En bra grund att stå på för Centern är den lokala förankringen. Som vanligt fick partiet ett högre stöd i kommunalvalet förra året än i riksdagsvalet. Dock inte i landstingsvalet.

Det finns alltså inget som hindrar att Centern växer till samma nivåer som flera andra liberala partier i EU, runt 20 procent.

Men det kommer inte att ske i nästa val. Inte 2026 heller. Då kan man dessutom förmoda att Annie Lööf har lämnat partiledarposten som hon tillträdde 2011.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Reporter: Lena Mellin

Publicerad: