HV71 vann rond ett mot Luleå

Tvingas spela utan hemmapublik

Av: Anton Johansson, Emelie Fredriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

LULEÅ/STOCKHOLM. HV71 är i förarsätet efter att ha vunnit den första SDHL-finalen mot Luleå med 3–2.

Nu kan man avgöra i två raka matcher på hemmaplan – utan publik.

– Väldigt tråkigt för oss, säger Anna Borgqvist.

Seriesuveränen HV71 fick en perfekt start på SDHL-finalen mot fjolårssegraren i Luleå.

Hanna Olsson och Anna Borgqvist gjorde varsitt mål för HV71 inom loppet av en halv minut i första perioden. Två snabba mål som gjorde att HV71 kunde bygga vidare och till slut vinna.

Visserligen blev det nervigt på slutet när Emma Nordin sköt 2–3 med fyra minuter kvar. Men ett hårt kämpande HV71, med stabila Alba Gonzalo i målet, höll ut och vann.

– Det är inte kniven mot strupen på de än men det är såklart jätteviktigt att vinna första matchen och jätteskönt att ha den känslan med hem till Kinnarps, säger Hanna Olsson.

”Hoppas de stöttar från soffan”

Kommande två matcher spelas i Jönköping men utan publik med anledning av coronaviruset. Ett tråkig besked för HV-spelarna.

– Vi har verkligen promotat de här matcherna och vad vi hört uppifrån har det sålts enormt mycket biljetter. Jag hoppas att de stöttar oss från soffan, säger Hanna Olsson.

Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN

Laget spelade elva raka bortamatcher i år och har haft svårt att locka publik till hemmamatcherna. Nu snuvas de på hajpen kring finalen, menar lagkamraten Anna Borgqvist.

– Det har varit ett intresse i Jönköping, sen har kanske inte folk kommit till arenan men det har pratats mycket om damlaget. Man hade lite förhoppningar nu när vi är i final att folk skulle komma och ge det en helt ärlig chans. Om det här ställer till det är det väldigt tråkigt för oss, säger hon.

”Värmer hjärtat”

Luleås Ronja Savolainen är glad att den första finalmatchen fick spelas inför hemmapubliken. Hon tyckte att Luleå var det bättre laget, och att man spelade med mer energi.

– Jag är glad att vi fick uppleva mycket fans i dag, det värmer hjärtat. HV brukar inte ha så mycket folk heller så det spelar ingen roll.., säger hon.

Men de förlorar sin hemmaplansfördel lite?

– Ja det tror jag absolut. Den energin man får själv när man hör sina fans ropa och heja på en. Det är absolut något man förlorar.

Vinner Luleå guldet?

– Det tror jag absolut om vi fortsätter likadant. Förra säsongen låg vi under med 0–2, så vi vet hur man vänder det här.

Publicerad:

LÄS VIDARE