Publicerad:
Uppdaterad:

Okpu: Läge att gå emot nu alltså? Nä, glöm det

Okpu synar lopp för lopp på GS75 • Söndagen den 20 september

Av: Trav365

Publicerad:
Uppdaterad:
Sportbladets galoppexpert  Robert Okpu går igenom GS75-loppen på Bro Park.
Foto: TR Bild
Sportbladets galoppexpert Robert Okpu går igenom GS75-loppen på Bro Park.

Dags igen för Stockholm Cup International, Sveriges största lopp för äldre galoppörer. 900 000 kronor till segraren – och dessutom 10 miljoner i garantivinst, om det blir en ensam vinnare på Grand Slam 75!

Klar favorit är förra årets överlägsne Stockholm Cup-vinnare Square de Luynes, som faktiskt bara gjort en enda start sedan dess.

Läge att gå emot nu, alltså? Näää… glöm det!

Vi minns Square de Luynes uppvisning i Stockholm Cup i fjol. Han lekte hem loppet med sisådär sju längder. Och utklassning är nästan ett snällt ord, att använda i sammanhanget.

Den femårige valacken ställs mot ungefär samma kvalité av fält nu, noterbart är att det bara är skandinaviska hästar med i ”Cupen” i år. Vilket knappast gör uppgiften svårare för favoriten…

Men: det stora frågetecknet är just det här med bara en start hittills i år, tredjeplatsen i Marit Sveaas Minneslöpning på Övrevoll utanför Oslo, för en knapp månad sedan.

Tränaren Niels Petersen ”skyller” sommarens uteblivna starter för Skandinaviens högst rankade galoppör, främst på problem med hovarna, men han konstaterar också:

– Det kan inte ha undgått någon att det här är en skör häst, med tanke på hans startfrekvens.

”Bara vinner”

Det finns dock flera anledningar till att vi tror att Square de Luynes ”bara vinner” - igen. För det första så kommer han att vara framsatt av genomköraren i Marit Sveaas (Norges största löpning för äldre galoppörer). Och Square de Luynes är helt klart en stayer. Som är ännu bättre över 2400 meter, som det är i Stockholm Cup – än de 1800 meter som var fallet i Marit Sveaas (även om han som fyraåring vunnit det loppet överlägset också).

– Distansen nu är en stor fördel, säger tränaren själv.

Dessutom är Petersen jättenöjd med genrepet förra månaden - och meddelade efteråt att ridande Pat Cosgrave sagt att han hade vunnit senast, om han hade kommit ner till rail för att kunna rida loppet i front. Nu blev det ett halvbökigt lopp i Oslo för några veckor sedan, men över tolv furlongs på Bro Park är ju den ”stressfaktorn” inte särskilt aktuell i dag.

I övrigt så blir det oerhört kul att få se 23-åriga Hollie Doyle i Stockholm, en av Europas mest framgångsrika kvinnliga ryttare. Treåringen Maystar, som hon rider i sprinterloppet, kan mycket väl vinna mot en aningen svajig skandinavisk ”grässprinterelit” (på dirt har vi kanoner som I Kirk och Nocentsinkentucky att tillgå, men det är dessvärre inte fallet nu).

Det finns några motiverade, tunga favoriter på Grand Slam 75 och även en risk för låg utdelning. Men rent sportsligt kan Square du Luynes med ytterligare en seger, kliva in i finrummet med några andra ikoniska Stockholm Cup-vinnare på den här sidan om 2000-talet:

Som Valley Chapel (2000 och 2001), Dano-Mast (2002), Collier Hill (2004 och 2006), Appel Au Maitre (2007 och 2008), Bank Of Burden (fyra segrar mellan 2011 och 2015) och Thundering Blue (2018), för att nämna några.

Det blev helgardering

GS75-1: I inledande Nickes Minneslöpning över milen hittar vi omgångens bästa spik. Skimmeln 2 Duca di Como har gång på gång visat att han är Skandinaviens bästa sprinter på dirttrack. Han har aldrig förlorat över underlaget på sex starter – och mestadels ”knockoutvinster” dessutom, för att använda kampsportsspråk. Han dansade hem det här loppet i fjol och att han gör det igen är nästan lika sannolikt, som att solen fortsätter att gå upp på morgonen under den kommande veckan. Bland övriga kanske 5 Red Hot Chili, 4 Jazz Explosion och 3 Couples sticker ut, men de brukar samtliga komma till korta mot Duca di Como.  

GS75-2: I en omgång som innehåller några klara favoriter som är svåra att fälla, behövs det ”singelprocentare” för att höja utdelningen. Och att ta med alla tretton hästarna i amatörloppet, känns ganska givet. 13 Shaken Not Stirred såg förvisso fin ut när han jagade på bakom Stockholm Cup-hästen Espen Hill näst senast. Men, men: en seger på 15 starter är inget CV för en chansspik, ganska betrodd dessutom. Jag gillar 6 Divorce, som sett fin ut i sommar. Men tränare Nadja Belander ligger aningen lågt om fyraåringen:

– Hon är en outsider. Men det är tuffare nu än på slutet. Och dessutom en distans som hon inte provat på, på ett tag.

Näää… det blev helgardering här!

Ni som ”går kort”: 9 Bright Light har form och 15 Meandro står på tur för seger!

GS75-3: Även denna avdelning osar katt. Pratade på lördagen med Julian McLaren, som tränar skrällbudet 4 Mr Kygo. Meddelade att jag var inne på att helgardera…

– Jaaa… det kommer att gå fort… en helgardering är nog inte fel. Mr Kygo är nog en av många som kan vinna. Glöm insatsen senast i alla fall, allt blev fel då, sa ”Julle”.

7 Irish Trilogy är kanske bästa hästen, men 5 Noosa Prince verkar ha tänt till ytterligare hos rutinerade Madeleine Smith.

GS75-4: Wido Neuroths tvååring 5 Thunderey har två raka segrar och dessutom mot två av kullens hittills bästa hästar – Voix d’Amie och Jonica. Stor chans att hon bara är bäst och ett vettigt spikbud. Jag vill ändå flagga för att tränare Neuroth haft lite infektioner i stallet. Och hade exempelvis en tvååring ute som underspresterade nyligen. Vi spekulerar dock i att vi får se en ”frisk” Thunderey på Bro Park. Dessutom ganska öppet bakom och dyrt att gardera! Även om Francisco Castro varnar kraftigt ”överallt” för sin 2 Reunion Island.

Vet vad som krävs för att vinna i Sverige

GS75-5: Den svenska sprintereliten på dirt är väldigt intressant. Men på gräs är det lite mer tunnsått. Och när det kommer en färsk Listed-vinnare (Deauville senast) för att utmana skandinaverna på gräset, så känns förstastrecket givet. Tränaren Archie Watson vet vad som krävs för att vinna i Sverige, han vann just detta lopp i fjol med Corinthia Knight. Och at det var rakbana i Deauville för hans 6 Maystar senast, ska man inte dra för stora växlar vid, med en treåring som klarat svängar utan problem tidigare. Jockeyn Hollie Doyle är het, har vunnit 137 lopp i år. Jag dubblar med startsnabbe tysken Zerostress, som exempelvis imponerade som knappt slagen tvåa i Hanover i slutet på juli, men det var över 1400 meter. Även denna tränare (Andreas Wöhler), har segrat i Stockholm förut - och vet alltså precis var ribban ligger, om man ska lyckas denna helg.

GS75-6: Stockholm Cup International! Dock inget internationellt deltagande i år. Nio Skandinavien-tränade fullblod gör upp. Square de Luynes vinner kanske inte med sju längder ”going away” som i fjol, men vinner gör han vid sunda vätskor… även vid 90-procentig form. Skulle den sköre porslinsbiten mot förmodan ”bränna”, står detta nog mellan stallkamraten 6 Privilegiado, fjolårstvåan 5 Freestyler och formstarke 7 Suspicious Mind.

GS75-7: 1 Nouvelle Lune har haft lite oflyt i sina senaste lopp. Känns som bästa hästen, ändå ingen säker vinnare – är dessutom aningen bättre på dirt. Och förlorade exempelvis både mot 6 Seaside Song och 13 Freed From Desire på Övrevoll förra månaden. 13 Freed From Desire känns livsfarlig över alla milerlopp på Bro Park för de bästa stona, streckas! Tränaren Kahlil De Burca tar för sig mer och mer i Sverige dessutom. De engelska gästerna 3 Ikigai och 12 Hateya känns svårbedömda men är också givna streck (10 Hidden Sky hade jag inte råd med, vann ett lopp i Pontefract senast, som var klart billigare än detta). 4 Silent Night är Sveriges bästa treåriga sto över den här distansen (1600 meter gräs), men nu är det verkligen upp till bevis mot äldre! Måstestreck oavsett.

Robert Okpus GS75-system

GS75-1: 2 Duca di Como (5-4)

GS75-2: Alla tretton hästarna (13-6)

GS75-3: Alla nio hästarna (7-5)

GS75-4: 5 Thunderey (2-3)

GS75-5: 6-3 (2-1)

GS75-6: 4 Square de Luynes (6-5)

GS75-7: 1-12-13-3-4 (6-10)

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: