”Behöver ett annat ledarskap än Hunts”

Publicerad:
Uppdaterad:
Sakarias Mårdh.
Foto: PRIVAT
Sakarias Mårdh.

FOTBOLL

Peter Hunt petades.

Nu väntas Sakarias Mårdh ta över som ordförande för IFK Norrköping.

Valberedningen varnar för massflykt från styrelse och kansli om Hunt utmanar Mårdh på årsmötet.

– Skulle det bli så att Peter Hunt blir motkandidat och han eventuellt vinner det så är det inte säkert att de som står till förfogande i sina positioner som vi har i vårt förslag står kvar, säger Lars Ahlm från valberedningen.

IFK Norrköping har haft en turbulent vinter med interna stridigheter och avhopp som ett resultat av det. Många inom föreningen har riktat hård kritik mot Peter Hunt och hävdat att han är orsaken till en dålig arbetsmiljö.

I dag presenterade valberedningen sina förslag till styrelse. Sakarias Mårdh föreslås ersätta Hunt som ordförande.

– Vi ser ju en person som står för en annan typ av ledarskap än Peter Hunts. Vi ser också att vi behöver få till en förändring och med Sakarias Mårdhs typ av ledarskap kan vi få till det, säger valberedningens ordförande Lars Ahlm och fortsätter:

– Han är inte en person som måste stå i rampljuset. Utan han är styrd av sina värderingar och har en väldigt humanistisk människosyn. Vi tror att det är vad föreningen och klubben behöver just nu för att läka och också ena föreningen.

Foto: PRIVAT
Lars Ahlm.

Nödvändig förändring

Peter Hunt har, i en intervju med Sportbladet, sagt att han absolut inte kommer ställa upp om han blir utmanad – tror du att han håller det löftet?

– Jag vet inte. Jag kan inte uttala mig om det. Vi har haft täta samtal med Peter Hunt. Både informella, men även mer formella samtal från december och framåt. Vi har haft tre såna inbokade möten då vi har talat om hur vi ser på läget och vi har talat om för honom att han inte är vårt förslag. Vi hade ett sånt samtal så sent som igår eftermiddag och då förklarade vi hur vårt förslag såg ut. Då sa han bara att han noterade detta och att han får se hur han kommer att agera.

Du fick ingen signal om vilket håll det lutar åt?

– Nej. Jag förstår att Peter känner en viss besvikelse, naturligtvis. Det får man ha full respekt för. Vi har ändå kommit dit hän att för att få till den här förändringen behöver vi föreslå en ny ordförande.

Hur viktigt är det att den här förändringen sker på ordförandeposten?

– Vi i valberedningen har landat i att vi ser den som viktig och nödvändig. Det borde vara svar nog på frågan egentligen.

I en intervju med Fotbollskanalen berättar du att det kan bli massflykt från styrelsen om Peter Hunt skulle bli kvar – hur ser du på det?

– Skulle det bli så att Peter Hunt blir motkandidat och han eventuellt vinner det så är det inte säkert att de som står till förfogande i sina positioner som vi har i vårt förslag står kvar. Det är väl ingen hemlighet. Dessutom har vi signaler på att det även finns anställda som funderar på sin framtid, i så fall.

”Peter Hunt har varit fantastiskt viktig”

Valberedningens föreslagna ordföranden Sakarias Mårdh berättar att han känner att det är ett ärofyllt uppdrag, om han skulle väljas in. Men hur skiljer sig hans vision från Peter Hunts?

– Det jag tänker mig framåt är att vi måste bygga ett team, så alla jobbar åt samma håll. Det kan inte vara styrelsen för sig, tjänstemännen för sig och sportdelen för sig. Alla måste jobba mot samma mål. Att skapa ett tydligt team som driver det framåt är jätteviktigt nu, och det är någonting som har saknats den sista tiden, säger Sakarias Mårdh till Sportbladet.

Du uppfattar det som att det inte har arbetats åt samma håll i föreningen?

– Tittar man på vad som har kommit fram så har man inte haft den upplevelsen internt i alla fall. Så är det ju. Det måste vi se till att komma tillbaka till. Att vi jobbar för samma sak.

Hur ser du på Peter Hunts arbete i föreningen?

– Han har ju varit fantastiskt viktig för IFK Norrköping de senaste tolv åren. Man ska inte underskatta hans betydelse. Men nu har ju valberedningen också kommit fram till att det kanske är dags för någon form av förändring, helt enkelt. Men han har absolut varit fantastiskt viktig för IFK.

Hur skulle du reagera om Peter Hunt utmanar dig till ordförande på årsmötet?

– Det är en hypotetisk fråga. Man har ju rätt att göra det såklart. Ytterst är det ju medlemmarna som väljer hur de vill göra, för det är medlemmarna som styr föreningen. Vi jobbar på uppdrag av dem. Allt kan ju hända på ett årsmöte, säger Mårdh.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.