AVSLÖJAR: Vill att Fifa stänger av matchfixande svenskar – i hela världen

Publicerad:

FOTBOLL

Svenska Fotbollförbundet vill att Fifa fattar ett unikt beslut och stänger av fyra matchfixningsmisstänkta från all fotboll i hela världen – trots att ingen dom mot kvartetten ännu har fallit.

– Det här är så allvarligt. Det är inte lämpligt att man kan spela vidare utanför Sverige, säger förbundsjuristen Christine Stridsberg.

I början av december väcktes åtal mot fyra personer där brottsrubriceringarna bland annat är spelfusk och tagande och givande av muta. Rättegången kommer genomföras senare i år.

En tidigare Elfsborgsspelare anklagas för att avsiktligt ha dragit på sig ett gult kort i en allsvensk match 2019.

Spelaren fick efter matchen och den avsiktliga varningen ett lån på 300 000 kronor. De övriga åtalade har dels fört över pengarna till Elfsborgsspelaren och spelat på det gula kortet i kombination med ett resultat i en match i de lägre divisionerna.

För en vecka sedan beslutade även Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd att under pågående utredning stänga av de fyra från allt idrottande tills vidare i Sverige.

Kräver global avstängning

Men nu vill SvFF ta ärendet ett steg ytterligare kan Sportbladet avslöja.

Fotbollförbundet vill att Fifa fattar beslut om att kvartetten även ska stoppas från all fotboll globalt sett.

– Vi tycker inte det är lämpligt att man kan spela fotboll någonstans utanför Sveriges gränser under tiden innan det här är avgjort rättsligt. Det här är en så allvarlig förseelse och starka misstankar att det bör gälla globalt, säger förbundsjuristen Christine Stridsberg till Sportbladet.

Fifa har fattat likartade beslut i ett mindre antal fall tidigare.

I höstas stängdes en ukrainsk fotbollsspelare av i två år globalt av Fifa efter att det belarusiska fotbollförbundet tidigare dömt honom till samma avstängningstid för inblandningen i en matchfixningshärva 2017.

Men där fattade alltså Fifa beslutet efter att dom hade fallit mot spelaren.

SvFF vill få till en global avstängning mot de fyra svenskarna omgående.

– Fifa har ett regelverk där vi kan begära eller så kan de ta upp det själva att en avstängning ska gälla i hela världen.

– Vi håller på att försöka reda ut med Fifa om det finns förutsättningar att genomföra det här tills vidare-beslutet som vår disciplinnämnd tagit även   globalt, säger Christine Stridsberg.

Önskar snabbt Fifa-beslut

– Förhoppningen är att Fifa kan hantera det här rätt snabbt så att vårt beslut får effekt direkt.

Det gula kortet i den allsvenska matchen påverkade troligen inte matchens utgång och summorna som var inblandade var relativt låga.

Är ett globalt yrkesförbud inom fotbollen i proportion till de misstänkta brotten?

– Jag förstår om man kan tycka att det är hårt, men samtidigt så menar vi att matchfixning är ett av de absolut största hoten mot vår verksamhet. Då måste vi slå till rätt hårt mot de personer som håller på med det, säger Stridsberg.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.