Edlund avslutade grundserien i topp

Klart: Så spelas SM-slutspelet

Publicerad:
Uppdaterad:
Christoffer Edlund briljerade i elitseriens sista omgång.
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Christoffer Edlund briljerade i elitseriens sista omgång.

SPORTBLADET

Elitserien är färdigspelad och slutspelsvalen är gjorda.

Tronarvingen Christoffer Edlund avslutade i topp och Felix Pherson gjorde en efterlängtad comeback.

Se alla mål från elitserien i bandy här!


Villa Lidköping och AIK slutade etta respektive tvåa i tabellen och hamnade därmed på varsin slutspelshalva. Det innebär att lagen inte kan mötas innan en eventuell final.

Som etta fick Villa välja mellan trean Sandviken och fyran Edsbyn att ha på sin slutspelshalva där valet föll på trean och Edsbyn hamnade då på AIK:s halva.

Därefter valde Villa segraren mellan Sirius och Broberg i åttondelsfinalen som kvartsfinalmotstånd medan AIK valde Västerås. Sedan valde Sandviken vinnaren i den andra åttondelsfinalen, Vetlanda–Motala, och Edsbyn ställs därmed mot Vänersborg.

Kvartsfinalerna i helhet:

Slutspelshalva 1:

Villa Lidköping–Sirius/Broberg

Sandviken–Vetlanda/Motala

Slutspelshalva 2:

AIK–Västerås

Edsbyn–Vänersborg

Pherson målskytt i comebacken

Efter 22 matchers frånvaro var Villa Lidköpings Felix Pherson tillbaka i matchtruppen efter den otäcka kraschen hemma mot Bollnäs. Efter 16 minuter presenterade han sig dessutom som målsskytt när han gjorde 2–0 mot Frillesås.

– Jag har fått okej från läkarna att det är fullt läkt i rumpan, jag litar på dem. Jag kommer ha ont resten av säsongen men det är inte farligt i alla fall, säger han i halvtidsintervjun i Sportbladet Play.

– Jag mår bra. Det har varit en skaplig uppförsbacke. Negativa och positiva besked, men jag har klättrat uppåt sakta men säkert. Nu är jag där. Och det känns helt okej, tycker jag.

Lika i skyttekungsduellen

Inför kvällen hade svenske skyttekungen Patrik Nilsson, elitbandyns meste svenske målskytt, tre mål till godo på tronarvingen Christoffer Edlund inför den avslutande omgången på tisdagskvällen. Men när den sista omgången var färdigspelad hade Edlund gjort fem mål mot Frillesås (10–4) och gjorde mål 1 078 i elitbandyn i minut 91. En siffra även Patrik Nilsson nått upp i när han gjorde sitt andra för Bollnäs i den första halvleken mot Tellus (3–6).

Kort därpå fick han chansen på straff, men missade och slutade kvällen på två mål vilket gör att det är likaläge mellan skyttekungarna. Christoffer Edlund har dock ett slutspel att spela, något Patrik Nilsson inte har.

Historisk skyttekung – och poängkung

Edlund gick kanske inte om Nilsson i totalen, men kunde dock glädjas åt att mål- och poängskörden i den sista matchen säkrade, inte bara skytteligan, utan även poängligan. Med sina 72 mål och 7 assist slutar han på 79 poäng, två poäng före AIK:s Erik Pettersson (51+26) som dock spelade en match mindre under seriens gång.

Skytteligasegern var hans åttonde i elitserien och har därmed vunnit den flest gånger någonsin.

I de övriga matcherna besegrade Broberg Motala med 6–3, Edsbyn vann mot Sirius med 8–7, AIK slog Vänersborg med 4–3 och Vetlanda–Västerså spelade 7–7.

Du ser hela slutspelet i elitserien fram till finalen på Sportbladet Play.

Publicerad:

LÄS VIDARE