Oskar hittade sin biologiska mamma – på Facebook

avJonna Claesson

1 av 2

Oskar Danielson Frost kom till Sverige från Colombia 1999, sedan dess har han funderat mycket på sin biologiska mamma. I fredags fick han plötsligt ett meddelande på Facebook och nu är ingenting sig likt.

För 18 år sedan adopterades Oskar Danielson Frost från Colombia till Dala-Järna i Sverige. Då var han tio månader gammal. I samband med sin 18-årsdag valde han att leta rätt på sin biologiska mamma och begärde därmed ut hela adoptionsakten.

– Jag har väl alltid funderat över henne och velat träffa henne, men det var inte förrän jag fyllde 18 i oktober som jag kunde göra det lagligt och det var även då jag började blogga om det, berättar Oskar.

Oskar pratade med sina adoptivföräldrar som var med på noterna. De bestämde sig för att stötta Oskar hela vägen i sökandet och bokade en resa till Colombia för allihopa i juli.

– Vi anlitade en advokat som skulle hjälpa oss i sökandet men jag trodde att vi var för sent ute. Jag trodde inte att han skulle hinna hitta henne innan vi åker till Colombia i alla fall.

Sju dagar senare

I fredags, bara en vecka efter att de betalat sista fakturan till advokaten, fick Oskar en vänförfrågan på Facebook.

– Namnet var identiskt med min biologiska mammas namn, Damaris Loaiza.

Oskar vågade inte tro att det var sant, att det skulle vara hon.

– Vad fan är det här? Varför skulle hon höra av sig på Facebook? Det var väl inte så här det skulle gå till, var tankar som flög genom mitt huvud.

Sedan plingade det till. Ett första meddelande från kvinnan bakom den andra skärmen. Hon frågade hur han mådde.

– Jag svarade att jag mådde bra, men blev fundersam och började ställa kontrollfrågor som ”När är du född? Vem är du? Vart kommer du ifrån?”

”Jag kommer från Chaparral, Tolima”, svarade hon.

Oskar funderade lite och svarade att han också var därifrån, det var i alla fall vad han antog utifrån det han fått veta om sin biologiska mamma på papper.

”Nej Juan, du kommer inte från Chaparral. Jag födde dig den tredje oktober 1998 i Bogotá och lämnade dig sedan till barnhemmet CRAN”, svarade hon.

– Då brast det för mig. Det var hon. Hon valde namnet Juan åt mig när jag föddes. Namnet Oskar fick jag när jag kom till Sverige.

Möttes i videosamtal

Oskar frågade hur hon hade hittat honom och hur hon fått reda på att han sökte henne. Det visade sig att advokaten han hade anlitat hade jobbat snabbt och funnit henne på mindre än en vecka.

Damaris frågade om Oskar ville prata i ett videosamtal och de ville han. Med hela sin svenska familj bakom sig fick han hälsa på sina colombianska systrar han inte visste fanns.

– När vi satte på kameran sa hon ”hej min son”, och mina systrar sa ”hej brorsan, hur är det”, det kändes fantastiskt att se dem.

Sedan frågade Oskar om Damaris ville se hans svenska mamma, det ville hon.

– I det ögonblick som mamma Lis satte sig bredvid mig i soffan bröt Damaris ut i gråt. Hon grät och tackade Lis för att hon tagit hand om mig och att jag fått det bra i Sverige.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM

Colombia

Facebook

Sverige