Svenska rallyduellen

Pontus Tidemand och Emil Bergkvist siktar på prispallen i Svenska rallyt

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Pontus Tidemand (höger) och Emil Bergkvist ställer båda upp i WRC2 i Svenska rallyt.

Rikta blickarna mot ­Färjestads Travbana.

I kväll startar Svenska rallyt.

Men i år är inte den ­stora fajten mellan ­stjärnorna i WRC.

Utan den mellan Pontus Tidemand och Emil B­ergkvist.

Svenska rallyt har i år ­flyttat längre norrut för att förbättra förutsättningarna för ett riktigt vinterväglag. Det har också flyttat in på flera arenor, i Karlstad, i Hagfors och i Torsby, för att förbättra upplevelsen för publiken och dessutom är världens bästa förare på plats.

Men det är klassen under WRC, WRC2, som lockar de svenska fansen. Där kör två svenskar för VM-poäng och båda tänker stå på pris­pallen på söndag.

”Kommer bli tufft”

– Det blir en härlig svenskfajt. Pontus är ­väldigt snabb och har kört här tre eller fyra gånger fler än vad vi har gjort, men vi känner oss bekväma och jag har aldrig haft en så bra känsla efter ett test som jag har ­inför helgens tävling, säger Emil Bergkvist.

– Vi vet att det är realistiskt för oss att satsa på en pallplats, även om det kommer att bli tufft.

Han och Joakim Sjöberg inledde säsongen med att ta VM-poäng i Monte ­Carlo för ett par veckor ­sedan, den tävlingen körde också Pontus Tidemand och ­Jonas Andersson, men de var inte nominerade för poäng. Nu inleder de sin jakt på en VM-titel och ekipaget är väldigt nöjt efter den ­senaste veckans tester.

– Vi har alla förutsättningar för att göra ett riktigt bra resultat, men det är många som kan vinna Rally Sweden i år, säger Pontus Tidemand som var VM-femma i fjol och nu gör sin andra säsong som fabriksförare för SKODA.

– Norrmännen är alltid snabba, det är hemmaplan för dem också, finländaren Teemu Suninen är garanterat kvick och honom måste vi också se upp med i kampen om mästerskapet. Vi vill ju självklart vinna i Sverige, men vi måste ­också tänka på mäster­skapet och inte ta några onödiga risker. Det gäller att samla poäng hela året.

Trivs på underlaget

Rally Sweden är det enda riktiga vinterrallyt under säsongen och i år är för­hållandena perfekta, det finns snö och is på alla sträckor.

– Det är speciellt att köra ett vinterrally, jag tycker att det är det roligaste under­laget av alla, säger Pontus Tidemand.

– Svenska rallyt är ­otroligt snabbt och det ­gäller att vi är med redan första ­dagen. Man vill ju alltid vinna och vi får ­absolut inte börja med att ­tappa två sekunder ­redan på Superspecialen. Det kommer att ­vara så lite som skiljer på söndag att varje ­sekund är viktig.

Följ gärna Sportbladet motor på Facebook för alla nyheter om Svenska rallyt

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM