Bedragarfamiljen döms för fejkad utvecklingsstörning

Av: Johanna Hellsten

Publicerad:
Uppdaterad:

I 14 år fejkade den 32-årige mannen en grav utvecklingsstörning.

På så vis lyckades han tillsammans med sin mamma och bror lura Försäkringskassan på nästan nio miljoner kronor.

Nu döms trion till fängelse för bedrägerierna.

1 av 3 | Foto: POLISEN
Den misstänkte 32-åringen.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om den 32-årige sonen som under många år fejkade en allvarlig utvecklingsstörning och där mamman och brodern anställdes som personliga assistenter.

På så sätt har familjen felaktigt fått utbetalt både assistansersättning och aktivitetsersättning, sammanlagt nästan nio miljoner kronor.

De tre åtalades för grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott, och i dag kom Malmö tingsrätts dom.

”Allvarlig brottslighet”

Mamman och brodern, som även döms för andra brott, får båda tre års fängelse.

32-åringen döms däremot till två års fängelse. Skälet till att han får ett kortare fängelsestraff är enligt rätten att finns ett tydligt samband mellan mannens handlande och hans ”bristande utveckling och omdöme”.

Tingsrätten anser att det har varit fråga om en allvarlig brottslighet som har pågått under lång tid och avsett mycket stora belopp. Den har inneburit ett upprepat missbruk av ett trygghetssystem som är avsett att ge stöd åt några av de mest utsatta i samhället.

Spaningsfilmer som bevis

I åklagarens bevisning under rättegången fanns flera filmer, både polisens spaningsfilmer och övervakningsfilmer från butiker.

En del filmsekvenser visar när 32-åringen är och shoppar, ibland ensam, ibland med sin mamma.

Mamman har uppgett för Försäkringskassan att sonen blir orolig när det är mycket folk och att han är som ett litet barn – som man måste ta hand om hela tiden.

Som en ett-åring

Enligt flera läkare och mannens journaler framgår att han bedömts vara på en ettårings utvecklingsnivå.

Sonen berättade i tingsrätten att han spelade utvecklingsstörd och uppträdde på ett sätt som gjorde det så gott som omöjligt för någon utomstående att få kontakt med honom.

I polisförhören förklarade 32-åringen att familjen tvingats till det här, då en släkting ska ha hotat dem till livet.

Just simulering, att någon spelar sjuk eller handikappad, är svår för Försäkringskassan att avslöja, skriver TT.

– Då har ju personen lyckats dupera läkare och sjukvård. Har man lyckats med det så ser ju de här underlagen väldigt bra ut när de kommer in till oss, säger enhetschef Peter Fausö vid Försäkringskassan i Skåne till TT.

Ska betala skadestånd

I sådana fall är information från allmänheten avgörande, enligt Försäkringskassan. I det aktuella fallet fick man in ett flera tips som gjorde att man började utreda 32-åringen och hans familj.

De tre dömda ska också betala skadestånd motsvarande de bidrag som har betalats ut på felaktiga grunder – totalt 8,8 miljoner kronor.

Publicerad:

LÄS VIDARE