Mejla

Jan-Olov Andersson

Rätt lag vann – trots Fredrik Lindströms grova domarmiss

Publicerad:
Domaren Fredrik Lindström (i bakgrunden) och programledaren Kristian Luuk.
Foto: Bo Håkansson/SVT
Domaren Fredrik Lindström (i bakgrunden) och programledaren Kristian Luuk.

NÖJE

Jonatan Unge var roligast i premiären av ”På spåret”.

Tur också att han och mamma Cecilia Hagen vann. Då fick inte Fredrik Lindströms grova domarmiss någon betydelse.

SVT:s flaggskepp ”På spåret” är äntligen tillbaka i rutan.

Med fyra nya husband som alternerar. Med gräsliga momentet Listan äntligen utbytt mot Vem där eller Retur, de tävlande får själva välja. Och med en till att börja med lätt övertänd Kristian Luuk, säkert revanschsugen efter floppen med talkshowen ”Luuk & Hallberg”.

Nu blev inte säsongsstarten någon riktig höjdare. Inget av lagen var särskilt bra på resmålen London, Bilbao och Eskilstuna, de hittade i bästa fall rätt först på fyra poäng.

Bäst var Jonatan Unges stundtals blixtsnabba och mycket roliga repliker. Han såg stundtals rätt ointresserad ut och sa roliga saker på ett sätt så att det inte alls verkade som att det var tänkt att vara roligt.

Godkände felaktigt svar

Även om inget av lagen plockade så jättemycket poäng, var det ändå spännande ända in i det sista.
Tur att Hagen/Unge vann, annars hade de kunnat resa sig upp och skrika: Domarskandal!

På resmålet Bilbao fanns en delfråga om vad som är unikt med stadens populära fotbollslag Athletic Bilbao.

– De tar bara in folk som är baskier, sa Jonatan Unge.

– Majoriteten (av spelarna) kommer från Baskien, sa Peter Magnusson.

– Det är det enda laget som kräver att alla som spelar är födda basker, sa domaren Fredrik Lindström – men godkände ändå Peter Magnussons svar trots att det bara nästan var rätt.

Man kan med visst fog tycka att Kanal 5:s ”Alla mot alla med Filip & Fredrik” lite grann har varit en flamsigare variant av ”På spåret”. Men som domare var de stenhårda; svaren skulle vara exakt rätt.

1 av 2 | Foto: Bo Håkansson/SVT
Cecilia Hagen och Jonatan Unge.

Så bra var lagen


Cecilia Hagen/Jonatan Unge. Mor och son. Hon är mångårig Expressen-skribent. Har tävlat framgångsrikt tidigare i ”På spåret”. Har både vunnit och varit i final ett par gånger. Han har utsetts till Sveriges bästa stå upp-komiker. Också känd via radion och poddar. De kände inte igen Elton Johns mest kända låt. Duon vann med 27-25.

Inga-Britt Ahlenius/Peter Magnusson. Hon har jobbat på Finansdepartementet, Riksrevisionsverket och FN. Han är komiker, skådespelare och manusförfattare, senast bioaktuell med ”Tills Frank skiljer oss åt”. Kammade noll poäng på resmålet Eskilstuna.

Så bra var musiken


Lada och Svenska Grammofonstudion, med pianisten Lada Egolaeva som kapellmästare, måste vara det mest anonyma husband som ”På spåret” haft. Gjorde inledningsvis en snygg kortversion av programmets signaturmelodi. Kompade sedan effektivt men föga spännande två utmärkta sångerskor – Nina Persson och Sarah Klang – i tämligen traditionella versioner av Elton Johns ”Goodbye yellow Brick Road” och ”Jackson”, en countrylåt som spelats in av många artister.

Några andra noteringar

Snyggast: Nina Perssons klädsel i första låten. Mycket elegant i kavaj och byxor.
Bäst replikskiften: Mellan Cecilia Hagen och Jonatan Unge. Säg nå't roligt, högg hon snabbt, när Kristian Luuk hade presenterat sonen som prisvinnande komiker.
Kvällens finstilta humor: Jonatan Unge skojade med filmregissören Kay Pollak utan att någonsin nämna hans namn. Vi har valt glädjen, sa han flera gånger, syftande på namnet på filmregissörens populära bok och föreläsningar.

Publicerad:

LÄS VIDARE