Jennys häst tvingades avlivas – rasar mot cyklisternas agerande

Av: Matilda Aprea Malmqvist

Publicerad:

Jenny Ek, 25, var ute och red när två mountainbikecyklister plötsligt överraskade dem bakifrån. De tjutande bromsarna från cyklarna försatte hästen Poker i panik.

Sedan var olyckan ett faktum.

– Hans högra framben var helt av och hängde i bara skinnet. Det var blod överallt, berättar Jenny Ek.

Under lördag förmiddag var Jenny Ek, 25, från Säve utanför Göteborg, ute och red i skogen med den femårige hingsten Poker. Hon har känt Poker sedan han var föl och berättar att han är en av de mest lugna och trygga hästarna i stallet.

Men även de lugnaste hästarna kan bli skrämda. På väg tillbaka från skogsrundan var olyckan plötsligt framme.

– Vi hade skrittat lugnt och skulle ner för en brant backe när jag plötsligt hörde att Poker reagerade på någonting. Jag tittade bak och såg två cyklister på mountainbikes som kom i full fart, berättar Jenny.

1 av 3 | Foto: Privat.
Jenny Ek var ute och red när två cyklister skrämde hästen Poker som senare fick avlivas av skadorna.

Föll ner från ett stup

Det tjutande ljudet från cyklisternas bromsar gjorde Poker panikslagen. Han satte av i full galopp nedför backen. Jenny tappade balansen, föll av på grusvägen och rullade ner vid sidan av vägen i gräset.

– Sedan var det hovar överallt och jag blev trampad på låret. Jag såg hur Poker hoppade över en gärdsgård och föll ner för ett stup några meter ner.

Jenny Ek reste sig upp och sprang ner för att se hur det har gått. Synen hon möttes av var fruktansvärd.

– Hans högra framben var helt av och hängde i bara skinnet. Benpipan hade gått genom huden och det pulserade ut blod. Det var blod överallt.

– Allt gick så fort men jag minns att jag skrek till cyklisterna att jag hoppades att de förstod vad de har gjort.

”Dagen förvandlades till en mardröm”

Jenny ringde till Sofie, som äger hästen, och bad henne att larma veterinär. När veterinären och Sofie kom såg de hur illa det var och hästen Poker fick avlivas på plats.

– Jag försöker fortfarande att förstå vad som har hänt. Det gick från att vara hur lugnt som helst och sedan förvandlades dagen till en mardröm.

Jenny har skrapsår på armarna och har fått sy vid armbågen. Hon har en stor lårkaka där hon blev trampad på och ont i sina muskler.

– Men just nu känner jag mig mest chockad, ledsen och ganska tom. Det är en stor sorg vad som har hänt.

Uppmanar att respektera ridvägar

För att olyckor i framtiden ska undvikas uppmanar hon folk att vara uppmärksamma och respektera ridvägar.

– Vi är jättetacksamma att man kan hojta till om vi inte ser er. Trafikanter måste vara noga med att sakta in i tid och passera försiktigt. Hästar är stora djur och blir de skrämda kan det gå illa. Det hjälper inte att vara arg på cyklisterna, det är tragiskt att Poker fick sätta livet till men jag hoppas i alla fall att folk lär sig av det här.

Ägaren Sofie håller med. Till GT säger hon att det alldeles för ofta händer att de med sina hästar hamnar i farliga situationer.

– Om du ska närmar dig en häst – gör ryttaren uppmärksam på det och passera försiktigt. Det finns ridvägar för hästar, stigar för mountainbikes, vägar för mopeder, och om vi behöver mötas någonstans kan vi väl göra det med respekt, säger hon till tidningen.

LÄS VIDARE

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN