Uppsalabor har svårast att hålla hårt i sina körkort

Ökar mest i hela landet

Av: Felix Blom

Publicerad:
Totalt 1 274 personer fick i Uppsala län sitt körkort indraget under 2019.
Foto: Jonas Ekströmer / TT / TT NYHETSBYRÅN
Totalt 1 274 personer fick i Uppsala län sitt körkort indraget under 2019.

Många Upplänningar fick förra året uppleva polisens ödesmättade knackning på bilrutan. Tätt följt av det klassiska ”Hur var det här då”, så rök sen körkortet.

Siffran för återkallelser ökade nämligen rejält under 2019. Allra vanligast är fortkörning, men anledningarna är flera.

En dramatisk ökning av antalet återkallade körkort sker just nu i Uppsala län. Hela 15 procent fler indragna 2019 än 2018, det visar en sammanställning från Transportstyrelsen. Skillnaderna är stora runt om i landet och Uppsala län utmärker sig som den del av Sverige där antalet indragna körkort ökar som mest.

Ihärdiga poliser

En bidragande orsak kan, enligt sa Bergqvist, enhetschef på Transportstyrelsen, vara extra ihärdiga poliser.

– Vi kan konstatera att inflödet av körkortsärenden varierar mellan länen, så har det även varit under tidigare år. Det finns en tydlig koppling mot  Polisens arbete som kan skilja sig åt i olika delar av landet och därmed ge en viss förklaring till skillnaderna, säger Åsa Bergqvist.

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT / Svenska Dagbladet

Det ökar mest

Totalt 1 274 personer fick i Uppsala län sitt körkort indraget under det gångna året. Antalet rattfyllor har stuckit iväg rejält och ökade med 35 procent jämfört med året innan. Den största anledningen till att länets förare blir av med sina körkort, och anledningen till den stora ökningen på sin helhet, är dock att de ligger tungt på gaspedalen.

– Vi ser ett ökat inflöde av ärenden från Polisen vilket förklarar ökningen av antalet återkallelser. Fler förare fastnar i kontrollerna, säger Åsa Bergqvist, enhetschef på Transportstyrelsen.

Publicerad:

LÄS VIDARE