Skrev grova sexuella inviter till SVT-stjärna – fälls i tingsrätten

Pensionerade artisten får böter för sexuellt ofredande

avTorbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

En äldre före detta popartist fälls i tingsrätten för sexuellt ofredande.

Den 72-åriga mannen får böter för sexuellt ofredande efter handskrivna brev och meddelanden med grovt sexuellt innehåll till SVT-stjärna.

Bland annat erbjöd sig mannen att skicka bilder på sitt kön till den betydligt yngre kvinnan.

Enligt tingsrättens dom spelar det ingen roll att 72-åringen hävdar att han inte avsett att kränka eller hota den kvinnliga SVT-profilen. Eftersom språket han använt objektivt sett kan uppfattas som kränkande och eftersom SVT-stjärnan har känt det så döms han för sexuellt ofredande vid två tillfällen.

Domen blir 70 dagsböter à 100 kronor, totalt 7 000 kronor.

Berättade om sin framgångsrika artistkarriär

Kränkningarna har kommit genom dels ett brev postat till SVT-stjärnans hemadress och dels en kommentar som han skickat till hennes Instagram-konto.

I det handskrivna brevet skrev mannen grova sexuella inviter, som sedan också upprepades i kommentaren på Instagram, där han också sa sig vilja skicka bilder på sitt kön till henne.

Foto: Polisen
Instagram-meddelandet från den 72-åriga mannen.

I ett första handskrivet brev till SVT-stjärnans hemadress hösten 2018 bad han henne om en autograf och berättade om sin egen framgångsrika artistkarriär där han komponerat musik och ingått i olika musikkonstellationer. Han skickade ytterligare ett brev som tv-stjärnan uppfattade som harmlöst, men efter årsskiftet kom det handskrivna brevet som nu lett till att han dömts för sexuellt ofredande.

”Väldigt obehagligt”

I det brevet använde mannen grova ord i en mycket explicit sexuell invit. Dessutom följde han upp brevet med en kommentar i hennes sociala medier där han upprepade samma grova ord och även inkluderade sitt telefonnummer.

Foto: Ola Axman
Mannen skrev att han tyckte SVT-stjärnan var ”oändligt vacker och sexig”, hans önskedröm var att få uppleva henne i verkligheten.

– Jag upplevde honom som knäpp. Han verkar vilja låta mig veta att vi hör ihop på något sätt. Det blev mer personligt, han visste var jag bodde. Det tyckte jag var väldigt obehagligt, jag var rädd att han skulle söka upp mig personligen, sa den kända svenska SVT-profilen i polisförhör.

Den före detta popartisten har bekräftat att han skrivit breven och inlägget på kvinnans Instagram men nekade i rätten till brott och hävdade att inget han skrivit hade varit avsett att kränka henne.

– Jag står för allt som är skrivet i det där pappret, i breven, sa han i polisens förhör inför rättegången.

Nöjesbladet har sökt SVT-profilen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM