Nybliven pappa dumpades – nu stäms F-kassan

Av: Aftonbladets lokalredaktion

Publicerad:
Uppdaterad:
Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT, Christine Olsson/TT
Arkivbild.

NYHETER

Diskrimineringsombudsmannen DO stämmer Försäkringskassan efter att myndigheten dumpat en nybliven 29-årig pappa på Limhamn som tvingades ta ut betydligt mer föräldraledighet än planerat på grund av hustruns hastiga sjukskrivning.

Mannens nyförlösta fru sjukskrevs i flera månader.

Efter det fick 29-åringen inte komma tillbaka till sin provanställning som handläggare på Försäkringskassan i Malmö, rapporterar nyhetsbyrån Sirén.

Detta enligt Diskrimineringsombudsmannens (DO) stämningsansökan mot Försäkringskassan.

Eftersom fallet rör mammans sjukdom anser DO att det även handlar om könsdiskriminering och kräver nu 120 000 kronor i ersättning.

”Försäkringskassan har också haft kännedom om att [NN] föräldraledighet till huvudsaklig del berott på skäl som haft samband med hans hustrus förlossningsrelaterade sjukdom och därmed hennes kön. Försäkringskassan har därigenom också i hans egenskap av anhörig missgynnat honom av skäl som har samband med kön”, skriver DO i stämningsansökan.

Arbetsgivaren har tidigare sagt att mannens anställning upphörde då det saknades underlag för att bedöma hans prestation.

29-åringen började jobba i april förra året. Redan från början meddelade han sin arbetsgivare om att han och hustrun väntade barn i maj och att han avsåg att vara föräldraledig i tio dagar.

Hustruns sjukskrivning förlängdes vid flera tillfällen, senast till mitten av oktober 2019, och den nyblivna pappan var därför frånvarande under större delen av sin provanställning.

Övriga provanställda försäkringshandläggare fick övergå till tillsvidareanställning.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE