Så här ser Stockholm ut under coronakrisen

Av: Pontus Orre

Publicerad:
Uppdaterad:

Världen över har storstäder tömts på människor på gatorna till följd av restriktioner i spåren av coronaviruset.

Och så även i Sverige, där restriktionerna varit något mindre, men universitet och flera arbetsplatser håller trots det stängt.

Aftonbladet gav sig ut i Stockholm under måndagen.

Foto: PONTUS ORRE

Vid centralstationen i Stockholm har Taxi Stockholm uppfört en desinfektionsdepå. Chaufförer rekommenderas svänga förbi och få bilarna sprejade med 180-gradig torrånga. Handtag och liknande desinficeras och minimerar därmed spridning av viruset.

Foto: PONTUS ORRE

Johannes Collare är van att servera lunch till upp mot 400 personer på Icha Icha i Mood-gallerian i centrala Stockholm. Men sedan coronaviruset har siffran sjunkit dramatiskt till cirka 100 personer.
”Vi har öppet som vanligt och hoppas att folk kommer och äter” berättar han.

Foto: PONTUS ORRE

Det finns i princip ingen trafik att tala om i korsningen Kungsgatan/Vasagatan. Ett par hundra meter åt höger ligger huvudentrén till Centralstationen och ett par hundra meter rakt fram är Drottninggatan och Hötorget.

Foto: PONTUS ORRE

Årskurs 3 på Vasastans Montessoriskola har gympaträning i Vasaparken. Bara halva klassen närvarar då resten är hemma på föräldrarnas initiativ.

Foto: PONTUS ORRE

Låg aktivitet på den annars turisttäta Västerlånggatan i Gamla stan.

Foto: PONTUS ORRE

Skyltfönster i Gamla stan.

Foto: PONTUS ORRE

Jenny Lindahl med hunden Rex, som för en gångs skull får breda ut sig i gången, tog tunnelbanan till en lunch vid Hagaparken.

Foto: PONTUS ORRE

Ingegerd, 87, är på väg ut från gymmet på Sveavägen efter ett 25 minuter långt cykelpass. Hon känner till de nya buden om att äldre ska hålla sig inne.
”Jag tränar ofta här, och nu när inga andra är här så ser jag inget problem med det”, säger hon och berättar också att hon är noga med att tvätta av både händer och redskap innan hon börjar träna.

Foto: PONTUS ORRE

Vid 14-tiden var det bara ett fåtal personer som rörde sig på Kungsgatan mellan Hötorget och Stureplan.

Foto: PONTUS ORRE

En man med andningsmask promenerar vid Odenplan.

Foto: PONTUS ORRE

Att träna på lunchen är populärt. En av få platser som fått ett riktigt uppsving i spåren av coronaviruset är utegymmet i Vasaparken.

Foto: PONTUS ORRE

Stängd korvmoj men febrilt byggnadsarbete vid Hötorget.

Foto: PONTUS ORRE

Apoteket på Centralstationen i Stockholm under måndagsförmiddagen.
Apoteksteknikern Kia passar på att damma av varorna när det ändå är så få kunder.

Foto: PONTUS ORRE

En man med nyinköpt toapapper rör sig över Regeringsgatan. Gatan går tvärs över Kungsgatan och är vanligtvis mycket trafikerad av både fotgängare och bilister.

Publicerad: