”Smutsigt – kunde ha avslutat hans karriär”

Mark Scheifele allvarligt skadad

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

NEW YORK. Winnipeg Jets coach Paul Maurice anklagar Calgary-stjärnan Matthew Tkachuk för att medvetet ha skadat Mark Scheifele svårt i natt.

– Det var en smutsig, vidrig spark som kunde ha avslutat Marks karriär, rasar han efter 1–4-förlusten i Stanley Cup-slutspelets öppningsrunda.

Den omtalade incidenten inträffade en bit in i inledningsperioden i första mötet mellan Winnipeg Jets och Calgary Flames i Rogers Place i Edmonton.

I vad som åtminstone initialt såg ut som en oskyldig situation åkte Mark Scheifele – Winnipegs aktade förstecenter, tillika lagets viktigaste spelare – på en lätt tackling av Calgarys Matthew Tkachuk vid sargen.

Men i samma ögonblick träffades han av Tkachuks skridskoskena över ena vaden – så illa att han blev liggande på isen och vred sig i plågor innan lagkamrater kunde hjälpa honom ut i omklädningsrummet.

Mark Scheifele tvingades utgå.
Foto: JASON FRANSON / TT NYHETSBYRÅN
Mark Scheifele tvingades utgå.

Rasande efteråt

Och efteråt går Jets-coachen Paul Maurice alltså till våldsamt angrepp mot Tkachuk – sedan tidigare ökänd för sin vårdslösa spelstil.

– Det var absolut avsiktligt. Det var en smutsig, vidrig spark mot baksidan av benet, rasar Maurice under sin digitala presskonferens.

– Det syns inte på bilderna i tv-sändningen, men om man zoomar in från kameran vid blålinjen ser man tydligt. Han siktade på benet. Han kunde ha skurit av hälsenan. Han kunde ha avslutat mannens karriär. Snuskigt. Vidrigt.

Tkachuk tillbakavisar anklagelserna.

– Det var en ren och skär olyckshändelse. Det känns fruktansvärt. Han är en så bra kille och det är inte bra för den här sporten när såna som han inte kan vara med.

Laine utgick också

Exakt hur illa ställt det är med Scheifele är oklart, han ska enligt Maurice träffa en specialist under söndagen. Det ska Patrik Laine också, för inte nog med Scheifeles skada – den finländska superstjärnan tvingades också lämna isen, med en demolerad handled.

Matchen vann Calgary med 4-1. Mikael Backlund gjorde ett av målen, ren i slottet i ett powerplay i slutet av andra perioden, och Elias Lindholm svarade för en assist.

Publicerad:

LÄS VIDARE