Mejla

Sylvia Balac

Tidningen skapade superkvinnan ”Michelle Williams”

Publicerad:
Michelle Williams & Michelle Williams.
Foto: AP
Michelle Williams & Michelle Williams.

Namn kan förvirra. Nyligen skapade Blekinge Läns Tidning superhybriden ”Michelle Williams”.

En liten nöjesnotis ur Blekinge Läns Tidning valsade nyligen runt på nätet. Den uppmärksammar Michelle Williams födelsedag, ackompanjerad av en bild på skådespelerskan med det namnet, men i texten har skribenten även vävt in artisten och före detta Destiny’s Child-medlemmen Michelle Williams liv och gärning. Vi får således veta att super-hybriden ”Michelle Williams” både är flerfaldigt Oscarsnominerad OCH har sjungit för Obama i Vita huset. Onekligen imponerande om det varit sant.

Det är inte första gången Michelle Williams och Michelle Williams blandas ihop. När skådespelerskan höll ett uppmärksammat tal på Oscarsgalan fick sångerskan ta sin icke beskärda del av kritiken på sociala medier. Så visst kan det bli fel ibland, även om notismakaren på BLT:s misstag var särdeles flagrant.

I Sverige har väl en och annan blivit besviken på att det är ”fel” Magnus Carls(s)on som uppträder på tv, beroende på om det var dansbands- och schlagersångaren eller Weeping Willows frontman man var sugen på.

När jag i helgen Netflix-knarkade finska krim-serien ”Sorjonen” – ibland onödigt sensationalistisk och föga trovärdig men ändock välspelad och engagerande – fick jag för mig att googla huvudrollsinnehavaren Ville Virtanen. Och upptäckte till min förvåning att han framförde Finlands bidrag i Eurovision 2019 Det lät ju för bra för att vara sant, och det var det också. Utöver skådespelaren Ville Virtanen, född 1961, finns det en Ville Virtanen född 1975 som är dj och producent och mestadels går under artistnamnet Darude. En strategi som han delar med exempelvis Katy Perry, som bytte efternamn från Hudson för att inte förväxlas med Kate, och med skådespelaren Michael Keaton som föddes som Michael Douglas men av förklarliga skäl inte ville ta upp kampen med sin kändare namne.

I slutändan är det ju inget konstigt att folk heter samma sak, min kollega Anna Andersson saknar exempelvis inte namnar, om man säger så. Så det är faktiskt inte kändisarnas uppgift att byta namn, utan upp till oss alla att hålla isär Steve McQueen och Steve McQueen, Anne Hathaway och Anne Hathaway samt Chris Evans och Chris Evans.

Av: Sylvia Balac

Publicerad: