Björns hundar överlevde – hittades efter 26 dagar i rävfälla

avMatilda Aprea Malmqvist

Björns två hundar hade varit försvunna i nästan en månad när han fick ett besked att de hade hittats svårt utmärglade i en rävfälla.

Han stapplade sig dit och föll ihop vid sina hundar som kröp upp hos honom.

– Ingen förtjänar att plågas på det här sättet, det är så jävla fruktansvärt.

En man har nu dömts för jaktbrott.

Den 7 december skulle Björn Sjöstedt gå den vanliga promenaden med sina två hundar Oryx, 9 år, och Asko, 2 år. Han släppte ut de två hundarna på sin gård i Kågedalen, i Skellefteå kommun, och följde efter med sin ettårige son Alfred på armen. Alfred tappade mössan och medan Björn Sjöstedt vände sig om för att plocka upp den sprang hans hundar iväg, något SVT Västerbotten tidigare rapporterat om.

– Det är ju jakthundar så jag tänkte att de fått vittring på något. Jag försökte springa efter men det var inte så lätt med en ettåring på armen.

Björn Sjöstedt tog bilen och gav sig ut för att leta. Men när spåren försvann in i skogen fick han åka tillbaka med sin son. Han trodde att hundarna skulle komma tillbaka men det gjorde de inte.

1 av 3 | Foto: Privat.
Oryx och Asko försvann från kvällspromenaden den 7 december.

I flera dagar var han ute och letade, med bilen, med skoter, till fots – utan resultat.

– Jag vägrade att ge upp. Efter 10 dagar kontaktade jag till och med en djurmedium men det hjälpte inte heller.

Björn Sjöstedt la ut ett inlägg på Facebook som fick tusentals delningar och flera personer engagerade sig i letandet. Trots det var det ingen som hade sett dem någonstans.

Låg utmärglade i rävfälla

Den 5 januari, 26 dagar senare, vaknade Björn Sjöstedt av ett samtal från ett okänt nummer. En skoterförare hade hittat två hundar instängda i en rävfälla. Han frågade om signalementen på Björn Sjöstedts hundar. Ju fler saker som stämde in desto mer förtvivlad blev skoterföraren.

– ”Det här är inte bra, det här är inte bra, sånt här får inte hända.”, upprepade han, berättar Björn Sjöstedt.

Hundarna levde, men bara knappt. De var svaga och utmärglade efter att ha varit instängda 26 dagar utan mat och vatten i rävfällan.

– Jag satt helt paralyserad efter samtalet, tappade telefonen på golvet.

1 av 4 | Foto: Privat.
Här satt Oryx och Asko i 26 dagar utan mat eller vatten.

”Hans blick var så plågad”

Björn Sjöstedt minns inte hur han tog sig till platsen. Väl framme föll han ihop bredvid Oryx och Asko, som kröp upp och la sig på honom.

– Jag lyfte upp Oryx som varit min bästa vän i 9 år och han tittade på mig. Hans blick var så plågad. Det var fruktansvärt, så jävla fruktansvärt. Ingen förtjänar att plågas på det här sättet.

När Björn Sjöstedt tänker tillbaka på gångerna han var ute och letade känns det extra tungt, berättar han. Över femtio gånger hade han varit bara några hundra meter bort från fällan och ropat och letat.

– Att de har suttit där i fällan och hört min bil och min röst och tänkt att nu kommer husse och räddar oss. Men varje gång har de fått höra mig åka därifrån.

Fälldes för jaktbrott

Oryx och Asko, som också är far och son, överlevde tack vare en fågel som låg i fällan. Båda hundarna har nu återhämtat sig.

– Med tanke på hur dålig Oryx var jämfört med sin son tror jag att han offrade sin del av fågeln till honom så att han skulle överleva.

Att jaga räv med fälla är lagligt. Men den ska också tittas till minst en gång per dygn.​ Händelsen polisanmäldes och ägaren av fällan fick ett strafföreläggande på femtio dagsböter för jaktbrott.

– Han kom lindrigt undan, säger Björn Sjöstedt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hundar

Jaktbrott

AB Voice