Slagsmål mellan gränssoldater nära Tibet

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Indiska och kinesiska gränssoldater drabbade samman i ett slagsmål nära gränsstationen Nathu La som här syns på bilden. Arkivbild från 2006.
Foto: Gurinder Osan/AP/TT
Indiska och kinesiska gränssoldater drabbade samman i ett slagsmål nära gränsstationen Nathu La som här syns på bilden. Arkivbild från 2006.

Flera indiska och kinesiska gränssoldater har skadats i vad som tycks vara ett stort slagsmål nära den tibetanska gränsen på över 4 500 meters höjd. Spänningar har rått under en längre tid vid gränsen mellan de båda kärnvapenmakterna.

Bråket ägde rum under lördagen i ett isolerat bergspass nära gränsstationen i Nathu La. Gränsstationen förbinder den nordindiska delstaten Sikkim med Bhutan, Nepal och Kina och är därmed av stor strategisk vikt.

Enligt indiska medier deltog omkring 150 soldater i handgemänget.

– Aggressivt beteende från bägge sidor resulterade i mindre skador på soldaterna. Det rörde sig om stenkastning och ett tonläge som mynnade ut i slagsmål, säger en talesperson för den indiska armén.

– Tillfälliga och snabbt uppklarade gräl mellan gränspatruller kan inträffa när gränser inte respekteras, fortsatte talespersonen och lägger till att bråket i det här fallet löstes tack vare dialog och interaktion på lokal nivå.

Bråk av liknande slag har tidigare ägt rum, bland annat under en incident 2017 på gränsen till den indiska delstaten Ladakh, en händelse som fångades på film av en åskådare.

Konfilten mellan de båda länderna sträcker sig främst tillbaka till 1962 då Indien och Kina utkämpade ett krig över rätten till den nordindiska delstaten Arunachal Pradesh. Kina hävdar ännu att de har rätt till 90 000 kvadratkilometer mark som i dag kontrolleras av Indien.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN