Nu ska fler testas

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Pressträff med socialminister Lena Hallengren, statsminister Stefan Löfven (S) och vice statsminister Isabella Lövin (MP) gällande fortsatta restriktioner i samhället kring covid-19.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Pressträff med socialminister Lena Hallengren, statsminister Stefan Löfven (S) och vice statsminister Isabella Lövin (MP) gällande fortsatta restriktioner i samhället kring covid-19.

Fler människor ska nu testas för coronavirus.

Patienter och vårdpersonal ska prioriteras, men även andra viktiga samhällsgrupper ska testas.

Folkhälsomyndigheten ska skyndsamt ta fram en nationell strategi för att utöka testningen för covid-19. Sjukvården ska fortsatt prioriteras men budskapet är att fler grupper ska testas.

– Vi hoppas att de kan vara igång inom en tvåveckorsperiod, säger socialminister Lena Hallengren (S) till TT.

I ett första skede handlar det om provtagning för att kunna identifiera personer som är smittade med covid-19. Enligt Lena Hallengren finns det stora vinster med att testa ännu fler.

– Fler som isolerat sig kan komma tillbaka till jobbet om provet visar att man inte har coronaviruset. Det ger bättre förutsättningar för vården, omsorgen och andra att gå tillbaka till sitt jobb, säger hon.

Förutom personal inom hälso- och sjukvård ska fler samhällsviktiga grupper testas. Exakt vilka det blir är fortfarande oklart.

– Vi får väl se hur mycket man kan utöka grupperna, men vi har beskrivit det som att vi kan utöka till andra samhällsviktiga och samhällskritiska funktioner, säger Hallengren.

Patienter prioriteras

Biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten på Folkhälsomyndigheten framhåller att patienter ska prioriteras i samband med den utökade provtagningen.

– Viktigast är även fortsättningsvis att patienter och intagna på sjukhus måste kunna testas, i andra hand måste de som vårdar på sjukhus och äldreboenden testas för att upprätthålla arbetet. I tredje hand önskar vi också att man kan testa andra samhällsviktiga grupper för att hålla i gång folk i arbete på ett bra sätt, säger han.

Förutom provtagning för covid-19 ska även tester göras för att upptäcka om personer har utvecklat antikroppar mot viruset, det vill säga om man redan haft smittan.

– Nu börjar kunskapen finnas om hur man också ska testa om man har antikroppar, om man är immun, men vi vet inte tillräckligt mycket än hur länge man är immun, så myndigheten bör ju följa den här frågan. Men det är klart att de är väldigt värdefullt när vi identifierar personer som är immuna som på ett helt annat sätt kan arbeta, även här inom vård och omsorg, säger Lena Hallengren.

Totalt besöksförbud

Enligt statsminister Stefan Löfven (S) testar Sverige i dag lika mycket som alla andra jämförbara länder.

– För några dagar sedan var det 36 000 som blivit testade. Däremot har myndigheten gett uttryck för att det finns olika stadier i testerna. Finns det inte tillräckligt tillförlitliga tester är det ingen idé att gå upp i testerna, säger Löfven på pressträffen.

Enligt officiell statistik är det dock flera länder som testar fler personer, räknat per miljoner invånare, bland annat Norge, Danmark, Belgien, Tyskland, Sydkorea, Österrike och Italien.

Regeringen har också beslutat att införa totalt besöksförbud på landets äldreboenden.

Stefan Löfven upprepade på pressträffen uppmaningen till svenska folket om att ta sitt ansvar för att göra vad man kan för att inte bidra till smittspridning.

– Med stor sannolikhet kommer läget att förvärras innan det blir bättre. De kommande veckorna blir avgörande. Ställ in påskresan, lämna kvasten på parkeringen, säger statsministern, som uppmanar barnen att inte gå påskkärring hos grannarna.

– Det kommer fler påskar.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN