Militär röjningsinsats i Hongkong ses som hot

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Torbjörn Lodén är professor emeritus i Kinas språk och kultur vid Stockholms universitet. Arkivbild.

Den kinesiska armén skickade ut soldater på gatorna i Hongkong för att röja bort barrikader och skräp från de enorma protester som hållits i staden.

Åtgärden kan tolkas som en maktdemonstration och en varning från Peking till de prodemokratiska demonstranterna.

– Det är ett sätt att påminna om att armén finns i Hongkong och kan agera, säger Torbjörn Lodén, professor emeritus i Kinas språk och kultur vid Stockholms universitet.

TT: Är det en hotfull påminnelse?

– Ja, det skulle jag definiera det som, svarar Lodén.

Militären bekräftar insatsen via sitt konto på sociala medier-plattformen Weibo.

"Soldater från PLA:s (engelsk förkortning för kinesiska militären) Hongkonggarnison hjälpte invånare röja upp vägarna och fick applåder från invånare på platsen", skriver militären.

Enligt de regler som sedan 1997 styr förhållandet mellan centralregeringen i Peking och lokalregeringen i det delvis autonoma Hongkong ska soldaterna i normalfallet hålla sig i sina kaserner. Men kortklippta soldater i träningskläder och med kvastar i händerna genomförde ändå en blixtsnabb upprensning av gator nära kasernerna på lördagen.

"Låter osannolikt"

Kinesiska statskontrollerade medier har flera gånger på senare tid varnat för att trupper kan komma att sättas in för att kväsa protesterna som pågått i sex månader och skapat en extremt svår politisk kris i området.

En talesperson för lokalregeringen, som demonstranterna vänder sig emot, säger att den inte har bett om hjälp från militären utan åtgärden var "en frivillig samhällsinsats initierades av dem själva".

Lodén ser också insatsen som ett sätt för centralregeringen att visa att den stödjer lokalregeringen, och att hos delar av befolkningen försöka vinna poänger som en stabiliserande faktor.

Han säger att han skulle bli förvånad om lokalregeringen verkligen inte kände till insatsen i förväg.

– Det låter osannolikt för mig.

"Ta våra liv"

Under en video som visar soldaternas städaktion skriver en Facebookanvändare i Hongkong:

"I dag kom de för att plocka upp stenar, i morgon kommer de för att ta våra liv".

Allt svårare sammandrabbningar har inträffat under protesterna. På lördagen kastade demonstranter nära Hongkongs polytekniska universitet brandbomber mot polisen, som svarade med tårgas.

I ett av sina få uttalanden om oroligheterna sade Kinas president Xi Jinping i torsdags att våldsamheterna "allvarligt utmanar den grundläggande principen om ett land, två system".

– Att stoppa våld och kontrollera kaos medan man återställer ordning är Hongkongs mest akuta uppgift just nu, sade han enligt den statskontrollerade tidningen Folkets Dagblad.

"En vink"

I torsdags twittrade också den kinesiska tidningen Global Times, som agerar språkrör åt centralregeringen, att Hongkongs styre ska utlysa utegångsförbud under helgen. Inlägget låg kvar i en halvtimme innan det togs bort. Tidningens chefredaktör uppgav senare att inlägget togs bort eftersom det inte fanns tillräcklig information.

Även den politiske analytikern Dixon Sing säger att soldaternas närvaro på Hongkongs gator är ett meddelande.

– Det ger också en vink till demonstranterna. . .  om att Kina kan använda PLA på ett mer rakt sätt om läget verkligen förvärras.

Demonstranter som stannade kvar på gatorna sent på lördagskvällen tog också soldaternas städinsats som ett hot.

– Vi vet inte vilka slags vapen de har och deras mentala inställning är också en annan än Hongkongpolisens, säger en demonstrant som uppger att han är 24 år gammal och heter Leung.

Publicerad: