Firade med pizza efter historiska segern

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT

SPORTBLADET

Chris Froome har cyklat hem sin första totalseger i Spanien runt.

Han är därmed historisk som blott den tredje någonsin att vinna både Vueltan och Tour de France under samma år.

– Det är en fantastisk känsla, säger Froome som firade med pizza.

I juli vann Chris Froome Tour de France för fjärde gången i sin karriär. Direkt efter det ställde britten om siktet på Vuelta a España i ett försök att bli den tredje genom tiderna att vinna de två stora tävlingarna under samma år.

Under söndagskvällen lyckades Froome med sitt mål.

Totalsegern var i praktiken klar redan på lördagen, då cykelklassikerns sista utmanande etapp kördes. Men fira kunde inte Froome göra förrän han nådde den spanska huvudstaden på söndagskvällen.

”Varit en bergochdalbana”

"Det är en fantastisk känsla. Teamet har varit otroligt de senaste månaderna. Jag är skyldig mina stallkamrater ett stort tack", säger Sky-cyklisten i ett pressmeddelande.

"Jag har haft bra dagar och jag har haft dagar när jag har legat blodig på marken och trott att tävlingen varit över. Det har varit en bergochdalbana. Det var en lättnad att komma till Madrid", säger han.

Chris Froome har tidigare varit tvåa tre gånger om i Spanien, men nu fick han äntligen kliva överst på prispallen. Efter den historiska bedriften firade han med pizza.

Förste sedan 1978

Totaltvåa i Spanien runt blev italienaren Vincenzo Nibali, 2 minuter och 15 sekunder bakom Froome, medan Ilnur Zakarin från Ryssland knep tredjeplatsen.

Senast någon vann både Tour de France och Spanien runt samma år var 1978 då fransmannen Bernard Hinault lyckades med bedriften. Hans landsman Jacques Anquetil var först med dubbelsegern 1963.

Svenske Tobias Ludvigsson slutade på en 59:e plats i årets Vuelta.

Publicerad:

LÄS VIDARE