Svenska kriget på isen: ”Finns inga vänner”

avPer Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: BRUCE BENNETT / GETTY IMAGES
Patric Hörnqvist

NASHVILLE. Patric Hörnqvist och Mattias Ekholm svor åt varann på svenska.

Men de kanadensiska domarna förstod ändå  – och visade dem av isen för misconduct.

Då vet man att ett blågult inbördeskrig utbrutit i Stanley Cup-finalen...

– Det finns inga vänner i motståndarlaget när man spelar så här stora matcher, konstaterar Ekholm.

Det var i slutet av den tredje perioden i lördags, när den tredje finalen mellan Nashville och Pittsburgh redan var avgjord och humöret hos pingviner i 1–5-underläge började sjunka, som landsmännen Ekholm och Hörnqvist rök ihop,

De stod och knuffade och skrek på varandra – och blev till slut visade av isen av domare som inte hade en aning om vad de sa men av tonen förstod att det var tillräckligt grovt för misconduct-utvisningar...

– Jo, vi pratar förstås svenska. Det skulle bli lite konstigt om man pratade engelska med andra svenskar på isen, säger Nashville-backen Ekholm när vi träffar honom dagen efter.

– Men så hemskt var det inte. Jag tycker ändå vi var hyggligt snälla mot varandra.

”Blev en extrapappa”

Så är just han och Hörnqvist – som spelade i Nashville i sex säsonger innan han trejdades till Pittsburgh – egentligen goda vänner också. 

– Ja, när jag och Filip kom hit var det Patric som tog hand om oss och blev en liten extrapappa. Det är jag fortfarande väldigt tacksam för. Vi delar också ett travintresse och hörs en del under grundserien, berättar Mattias. 

– Men nu spelar vi Stanley Cup-slutspelet  och då finns inga vänner i motståndarlaget. Det var lika med Silfverberg och Rakell och Lindholm i serien mot Anaheim. Det spelar ingen roll att de är svenskar, de står i vägen för oss och vi gör allt för att vinna.

Foto: BRUCE BENNETT / GETTY IMAGES
Mattias Ekholm

”Eky” hade ett par duster med Carl Hagelin också. I en sekvens i tredje perioden gav han den snabbe sörmlänningen en tuff crosschecking precis i Pekka Rinnes målgård – och fick en slashing i knävecket som replik.

– Lite förvånad blev jag kanske när jag vände mig om och såg att det var han, men äh, det är inte mycket att snacka om. Jag är inte heller guds bästa barn och sånt händer, det blir starka känslor när det är final.

”Det är hett där ute”

Hagelin håller med.

– På isen är man inte vän med någon i andra laget, det spelar ingen roll om de är svenskar eller norrmän eller danskar eller finländare eller vad som helst. Det är hett där ute, alla spelar hårt och det är så det ska vara.

Den fina träffen i Ekholms knäveck vill han inte säga något om alls.

– Det som händer på isen stannar på isen. Jag skulle aldrig kommentera en sådan sak, gör han klart.

I natt fortsätter Stanley Cup-finalen – och det gör garanterat även det svenska inbördeskriget.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM