I motsats till vad många tror: Trump har goda chanser att bli omvald

NYHETER

De flesta som betraktar amerikansk politik från utlandet ser det som uteslutet att Donald Trump skulle kunna bli omvald.

Reser man runt på landsbygden i USA blir perspektivet ett helt annat. Liksom slutsatsen.

Efter en vecka i småstäder och på landsbygden inser man att amerikanerna ser på Donald Trump på två helt olika sätt.

Storstadsborna ser framför allt skrävlaren och lögnaren. Narcissisisten som främst vill gynna sig själv. Den vårdslöse som hotar med kärnvapen och river upp klimatavtal. De lyssnar på alla hans grodor och undrar om han är vid sunda vätskor.

Den andra halvan av befolkningen, framförallt de som bor på den vidsträckta landsbygden och i de många småstäderna ser Trump som en agent för förändring. Mannen som tack vare sin kunskap från affärsvärlden kan tillföra något nytt och rensa upp i den korrupta, politiska världen. Någon som kan göra USA bättre.

De lyssnar inte på hans skitprat eller tolkar det som att han har rätt att uttrycka en åsikt som alla andra. De tittar mer på vad han gör och lyssnar mindre på vad han säger.

Foto: AP

Inga risker

De ser hans stöd till militären som en välkommen förändring och tycker att det är bra att han är tuff mot Nordkorea, Iran och andra diktaturer. Men de ser inga risker med hans beteende.

USA är mycket mer konservativt än många förställer sig efter att kanske ha talat med amerikaner i New York. Halva befolkningen tycker helt enkelt inte att Trump är en idiot utan tvärtom en kompetent ledare som tycker likadant som dem.

Trump har verkligen lyckats dela USA i två halvor. Den som avskyr honom och den som helhjärtat stödjer honom.

I utlandet är det svårt att begripa att den senare gruppen existerar utanför de närmast sörjande. Den bilden kommer sällan fram.

Därför tror de flesta att det mer eller mindre är garanterat att han försvinner efter valet 2020, om inte före det.

Jag skulle vilja kalla det önsketänkande.

Läroperiod

Givetvis finns det ingen garanti för att han blir omvald men tillräckligt många utanför östkustens och västkustens storstäder tycker Trump gör ett bra jobb för att han åtminstone ska ha en klar chans att blir återvald.

Mycket avgörs av vem som blir hans motståndare och hur Trump klarar sig under de tre år som återstår av hans mandatperiod.

Första året har varit en läroperiod hos en person som helt saknar politisk erfarenhet. Kanske har Trump bättre förutsättningar att få igenom sin politik när han begripit hur det politiska systemet fungerar i praktiken.

En sittande president har alltid en enorm fördel. I modern tid är det bara George H Bush som misslyckats med att bli omvald.

Foto: AP

Riksrätt

Det finns fakta som talar emot Trump. Hans popularitetssiffror är de sämsta som någon president haft efter ett år på jobbet. Bara 39 procent tycker han gör ett bra jobb. Det är mycket svårt att vända dessa siffror senare i mandatperioden när de väl börjat peka neråt.

Avgörande blir också vad Robert Muellers utredning om Trumps eventuella valsamarbete med Ryssland kommer fram till. Kommer det inga nya avslöjanden som direkt kopplar Trump till kontakter med Ryssland så blir det förmodligen ingen riksrätt mot presidenten.

Riksrätt blir mer troligt om demokraterna får en majoritet i representanthuset efter mellanårsvalet i november.

Många hoppas att presidenten ska kunna avlägsnas genom det 25:e tilläget i konstitutionen som ger regeringen och kongressen rätt att sparka en president som inte klarar av jobbet, "unfit for office".

Spänn fast bältet

Men det är en mycket komplicerad procedur som i slutändan bygger på att en majoritet av politikerna i kongressen tycker att Trump ska bort. I dag är vi inte i närheten av en sådan.

Trump sitter med andra ord ganska säkert trots alla skandaler, trots hans uppenbara inkompetens på vissa områden, trots kaoset i Vita huset.

Förmodligen är det mer sannolikt att han själv tröttnar på jobbet än att han får sparken.

Ställer han upp 2020 har han en god chans att få sitta fyra år till.

Bäst att spänna fast säkerhetsbältet med andra ord.

Här är Trumps år i siffror 00:51
ARTIKELN HANDLAR OM