Obama: ”Vid en viss tidpunkt lever man i en bubbla”

avJoakim Magnå

Barack Obama nämnde inte Donald Trump när han som första gäst intervjuades i David Lettermans nya Netflix-program.

Men den förre presidenten tog upp de misstänkta ryska försöken att påverka presidentvalet 2016.

– Det ryssarna utnyttjade, men som redan fanns här, är att vi fungerar i vitt skilda informationsvärldar, säger han.

1 av 2 | Foto: AP/Netflix

Två år har gått sedan 70-årige David Letterman lämnade ”The late show”.

Nu är han tillbaka med ”My next guest needs no introduction” på strömningstjänsten Netflix. Upplägget är avskalat. Två fåtöljer på en dunkel scen, inget husband och utan skämtsam monolog.

Den första gästen behöver mycket riktigt ingen vidare presentation: Barack Obama, 56.

Det bitvis känslosamma samtalet avhandlar allt från den tidigare presidentens första tid som civil och rasism i det amerikanska samhället till Lettermans numera ”bibliska” skägg.

Obama berättar hur han och hustrun Michelle Obama åkte på semester efter att han avgått, och att han gladdes åt att kunna tillbringa mer tid med sina döttrar.

– Det var härligt. Jag saknade inte ämbetets formalia. Jag trivdes med att vara hemma och lista ut hur kaffemaskinen funkar och bråka med Michelle om garderobsutrymmet. Jag hade vunnit loppet och var stolt över arbetet, säger han i programmet, som är tillgängligt nu på Netflix.

”På en annan planet”

Varken Barack Obama eller David Letterman nämner president Donald Trump vid namn under samtalet. Däremot uttalar sig Obama om den påstådda ryska inblandningen i presidentvalet 2016.

– En av vår demokratis största utmaningar är till vilken grad vi inte delar grundläggande fakta. Det ryssarna utnyttjade, men som redan fanns här, är att vi fungerar i vitt skilda informationsvärldar. Om du tittar på Fox News lever du på en annan planet än om du lyssnar på NPR (public service-radio), säger Obama.

Svaret kom efter att Letterman frågat ”Vad är mest skadligt för demokratin? Är det försvagandet som statschefen utsätter pressen för, eller är det att någon faktiskt fifflar med valprocessen?”

Obama berättar att hans valkampanj 2007-2008 satsade stort på sociala medier. ”22- och 23-åringar” anlitades för att bygga upp en effektiv kampanj på nätet.

– Det vi missade var till vilken grad som människor med makt och särskilda intressegrupper, utländska regeringar och så vidare kan manipulera det, säger han.

”En bubbla”

Letterman frågar ironiskt: ”Jag trodde att Twitter skulle vara verktyget som användes för att sprida sanning runt om i världen”.

– Om du får all din information genom algoritmer som skickas via din telefon och de bara förstärker dina förutfattade meningar, vilket är ett växande mönster, svarar Obama och fortsätter:

– Vid en viss tidpunkt lever man i en bubbla. Därför är vår politik så polariserad just nu.

ARTIKELN HANDLAR OM