Förbundets kritik: Fel med vuxen syn!

avKristoffer Bergström

Inga regler bröts, det betyder inte att händelsen var acceptabel.

Förbundet anser att laget som drog nytta av att en målvakt är färgblind bröt mot handbollens värdegrund.

– Det är tråkigt att det sker när vi jobbar för att sporten ska vara till för alla, säger tävlings- och domarkonsulenten Niklas Axvallen.

Borlänge HK:s förlustmatch i USM har nått förbundsnivå. Motståndarna var hemmalag och fick veta att målvakten var färgblind, men gick ändå inte med på att byta till en boll han kunde se.

Niklas Axvallen är tävlings- och domarkonsulent på Svenska handbollförbundet och menar att reglerna rent faktiskt följdes under pojkmatchen.

Foto: Privat
Kristoffer Fredin

– Har de startat matchen med en boll de har kommit överens om så ska den slutföras med samma förutsättningar, säger Axvallen.

”Så ska det inte vara”

Vad krävs för att en boll ska anses olämplig?

– Den enda regeln är att bollen inte är för hal eller för glansig på grund av belysningen. Då blir det reflektioner. Men när det kommer till färger kan han inte hävda sin färgblindhet och få till ett byte.

Reglerna är en sak, men vad tycker du om händelsen?

– Personligen tycker jag att våra ungdomslag ska stötta varandra så att matcherna genomförs på lika villkor. Det är ungdomsspel med unga domare, då är det fel om vi får en för vuxen syn på matcherna. Vi ska handla efter vår värdegrund, en handboll där alla kan delta, och här väljer man att exkludera någon på grund av ett handikapp. Så ska det inte vara. Det är fel.

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll