Skånes djurpark

Nallarna ska dö om ett år

avCarina Bergfeldt

Björnungarna får inte plats på djurparken när de blivit vuxna

1 av 3 | Foto: barnens FAVORITER Här är mamma Ester med de tre björnungarna som kan komma att avlivas om ett år.

I år: barnens favoriter på Skånes djurpark.

Nästa år kan nallarna ligga i köttdisken.

– De är hur fina som helst, men får vi inte ihop pengar till ett hägn måste de avlivas, säger Michael Norrdahl, biträdande djurparkschef.

Tessan, Sessan, Sixten och Blixten föddes 2001. Uppståndelsen blev stor över de fyra björnungarna som under ståtliga former döptes framför tv-kamerorna.

Blev björnskinnsfäll

Några år senare var de inte längre lika små och gulliga. Ingen djurpark ville ta hand om dem och Tessan, Blixten och Sixten avlivades. Två blev delikatessrätter, efter att deras kött sålts till viltslakterier. Sixten blev en björnskinnsfäll hemma hos förre landshövdingen i Skåne, Bengt Holgersson.

Nu upprepar sig historien. 14 januari i år såg

tre björnhannar dagens ljus.

”Som hundvalpar”

– De är som små hundvalpar. De busar och leker med varandra och är så söta, säger Michael Norrdahl.

Tillsammans med mamma Ester är björnungarna nu en av de mest populära attraktionerna i djurparken.

300 000 kronor

– Det är viktigt för djurparkerna att visa upp nya nallar, men sanningen är att vi inte får plats med alla som föds. På Borås djurpark var de tvungna att avliva tre unga björnar av samma anledning nyss, säger Kenneth Ekvall, zoolog på Orsa Björnpark och koordinator för de skandinaviska brunbjörnarna.

För Skånes djurpark innebär detta att de små nallarna har mindre än ett år kvar att leva – om inte djurparken lyckas samla in 300 000 kronor. I november går björnarna i ide och när de vaknar i april måste björnungarna och deras mamma få ett eget hägn – utan pappan – för att överleva.

Har inga namn

– Vi trodde att vi skulle få pengarna från Region Skåne, men de sparade in på vårt bidrag, säger Michael Norrdahl.

Djurparken har nu valt att inte ge de tre nallarna några namn.

– Nej, vi lät bli det. Det känns bara jobbigt eftersom vi kanske måste avliva dem.

De här tre björnungarna har mindre än ett år kvar att busa, leka och locka till glada skratt och utrop från publiken. Efter vintervilan ska de avlivas. Djurparken har inte plats för dem. Och det ser likadant ut på flera parker i Sverige.

Du kan hjälpa de här tre nallarna. Skånes djurpark har startat en insamling för att kunna bygga ett björnhägn och slippa avliva de tre björnungarna. Plusgiro: 431881-2. Märk inbetalningen med ”Björnhägn”.

ARTIKELN HANDLAR OM