”Aldrig sett en så dåligt skött hund”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Schäferhanen var så illa vanvårdad att han fick avlivas – nu har djurägaren anmälts

1 av 3 | Foto: LÄNSSTYRELSEN I NORRBOTTEN
Veterinären tvingades avliva den vanskötta schäfern.

Schäferhanen hade liggsår, var undernärd och låg i sin egen avföring.

Veterinären såg ingen annan utväg än att avliva hunden.

– Det här var den mest illa skötta hund jag någonsin sett, säger klinikchef Peter Zaff.

Den 30 oktober kom en man in till Gällivare distriktsveterinärstation med sin 14 år gamla schäferhane. Han bar hunden, som inte kunde stå på egna ben, i en presenning.

Djurägaren sökte vård för ett sår hans hund hade, men när veterinären undersökte hunden fann hon att den var fruktansvärt vanvårdad.

– Hunden var illa däran. Den tjänstgörande veterinären ansåg att det inte fanns något annat att göra än att avliva hunden. Hon övertalade djurägaren att gå med på detta, säger klinikchefen Peter Zaff till Aftonbladet.

"Finns inga ursäkter"

Schäfern var oförmögen att röra på sig. Den låg på presenningen i sitt eget kiss och bajs. Enligt veterinärens vanvårdsanmälan som lämnats in till länsstyrelsen i Norrbotten hade klorna inte klippts på länge och hunden hade djupa liggsår och frätskador efter sitt eget urin.

– Under de elva år som jag jobbat här var det här den mest illa skötta hund jag sett. Det finns inga ursäkter, säger Peter Zaff.

Enligt Christina Zoegler som fick höra talas om den svårt vanskötta hunden någon månad innan den avlivades hade schäferhunden farit illa under många år. Bara några veckor innan hundägaren sökte vård med hunden polisanmäldes Zoegler honom för vanvård.

"Mycket besviken"

Enligt henne visste grannarna hur illa mannen behandlade sin hund, de hörde den ofta gny – men ingen gjorde någonting.

– Jag är mycket besviken. Ett samhälle visar sitt rätta ansikte i behandlingen av dem som har störst behov av stöd och hjälp, och det gäller även när djur har det svårt. Ett samhälle som inte tar hand om dem som har det sämst är inte värt att kallas ett samhälle, säger Christina Zoegler till Norrbottens-Kuriren.

Utredningen mot mannen pågår fortfarande.

Aftonbladet har förgäves sökt djurägaren.

Publicerad: