OS-arrangörens miss: ”Ska inte kunna ske”

Turisten Niklas, 32, tog sig in på arenan under OS-avslutningen: ”Alla blev väldigt förvånade”

avMartin Tolén

SPORTBLADET

Charlotte Kalla bar den svenska fanan under OS-avslutningen.

Men det fanns fanns även en objuden gäst på innerplan: Svenske turisten Niklas Högstedt, 32, som lyckades ta sig in – trots alla säkerhetskontroller.

– Något sådant här ska inte kunna ske, säger han till Sportbladet.

OS i Pyeongchang blev en succé för Sverige.

Totalt 14 medaljer – sju guld, sex silver och ett brons – blev Sveriges facit innan Charlotte Kalla bar den svenska fanan under OS-avslutningen.

Och för svenske turisten Niklas Högstedt, 32, blev avslutningen något extra minnesvärt.

1 av 2 | Foto: PRIVAT
MITT BLAND STJÄRNORNA: Till vänster: Niklas med två av guldhjältarna i USA:s hockeylag, Meghan Duggan och Nicole Hensley. Till höger: Med Lindsey Vonn.

I jakten på en bra bild på OS-elden utanför Pyeongchang Olympic Stadium blev den svenske turisten vägledd runt arenan av några funktionärer.

Till slut kom han hela vägen in i arenan – mitt under OS-avslutningen. Detta utan vare sig biljett eller ackreditering och trots alla säkerhetskontroller.

– Jag mötte flera funktionärer och frågade alla om det här var vägen att gå för att kunna ta en fin bild av elden, men alla bara hänvisade mig vidare. Till slut hamnade jag utanför en lokal där det stod flera funktionärer och jag tänkte att dom skulle hänvisa mig vidare, men dom bara pekade in mot lokalen, säger Niklas till Sportbladet och fortsätter:

– Jag vände mig om och såg in genom glasdörrarna där flera hundra idrottsutövare stod inne och minglade. ”Här får jag absolut inte lov att vara”, tänkte jag, men kände att om ingen säger något så går jag väl in.

”Är en idiot om jag inte provar”

Väl på plats inne i arenan tog den svenske turisten bilder och minglade med såväl alpintstjärnan Lindsey Vonn som svenska curlingstjärnan Anna Hasselborg.

Därefter började nästa resa: Att försöka ta sig in tillsammans med något lag under själva avslutningsparaden.

– Ingen sa något fast jag inte hade vare sig ackreditering, officiella lagkläder eller såg ut som en funktionär. Jag tänkte att jag är en idiot om jag inte provar att gå in med något lag till ceremonin. Flera av utövarna hade sina ackrediteringar innanför jackan så det kändes absolut inte som en omöjlighet.

Fick nej från svenska OS-truppen

Efter att ha fått nej av den svenska OS-truppen fick Niklas Högstedt i stället gå in med ett annat lands OS-trupp som var desto mer positiva.

– Jag var ju tvungen att försöka sälja in den här idén hos något lag, jag behövde ju några att gå in med. Det naturliga valet var ju självklart att fråga det svenska teamet, men ledaren jag blev hänvisad till där var inte det minsta intresserad av att bjuda på något. Så jag valde att gå till det lag vars jackor mest påminde om min egen. Deras trupp var ganska liten och alla utövare i det laget tyckte att idén var cool och sa: ”Självklart ska du gå med oss”. Därefter ville flera ta bild med mig och på vägen in mot innerplan av arenan så gick jag i mitten så ingen vakt skulle se att min jacka var lite annorlunda.

”Miss av arrangören”

Därefter följde den svenske turisten OS-avslutningen från bästa position, dansade på innerplan och pratade med amerikanska OS-guldmedaljören Jessica Diggins (knäckte Stina Nilsson i sprintstafetten) på läktaren innan han gick samma väg ut.

Och inte ett enda försök eller fråga från vare sig arrangör eller säkerhetsvakt gjordes för att stoppa den objudne gästen.

Är det inte oroväckande låg säkerhet att vem som helst kan ta sig in?

– Det är klart att det var en miss av arrangören. Något sådant här ska inte kunna ske. Som jag förstod det så var säkerheten väldigt hög för alla idrottare och alla blev väldigt förvånade över hur jag hade kommit in för dom hade blivit kontrollerade väldigt noga. Men detta var verkligen en perfekt avslutning på min resa och ett minne för livet, säger Niklas Högstedt.

Sveriges alla medaljer i OS 2018 00:42
ARTIKELN HANDLAR OM