Trump erkänner Jerusalem och flyttar ambassaden i Israel

NYHETER

USA:s president Donald Trump erkänner Jerusalem som Israels huvudstad och tänker flytta den amerikanska ambassaden till staden.

Det meddelade han under ett tal på onsdagskvällen.

– Vårt yttersta mål är att uppnå fred, säger Trump.

1 av 5 | Foto: MANDEL NGAN / AFP

Beslutet är kontroversiellt och bryter mot årtionden av försiktig amerikansk politik. Efter tisdagens besked om att USA planerar att flytta sin ambassad från Tel Aviv till Jerusalem har Donald Trump varnats om att ett sådant agerande kommer att röra upp känslorna i den spända regionen.

Under onsdagskvällen gjorde han det officiellt under ett tv-sänt tal från Vita huset.

– Det är dags att officiellt erkänna Jerusalem som Israels huvudstad, säger Trump.

– Andra statsöverhuvuden har sagt att de ska göra det, nu levererar jag.

Han säger att det är beslut som kommer främja fred i regionen.

– Vi vill få fram en överenskommelse som är en bra deal för Israel och en bra deal för palestinier, säger Donald Trump.

– USA ska hjälpa till att hitta ett fredsförslag som är acceptabelt för båda sidor och jag kommer att göra mitt yttersta för att åstadkomma det.

Trump säger också att USA i och med beslutet inte gör några ställningstaganden i viktiga frågor som exempelvis gränsdispyter, skriver TT.

Beslutet ska ha fattats trots att hans egen försvarsminister James Mattis och utrikesminister Rex Tillerson uppmanat till försiktighet i frågan, uppger källor för nyhetsbyrån AP.

De ska ha gett uttryck för en oro att det skulle kunna utsätta diplomater och amerikanska militärer för fara i muslimska länder, enligt källorna.

Den palestinske presidenten Mahmud Abbas har fått beskedet om ambassadsflytten i ett telefonsamtal med Trump. I samtalet varnade Abbas "för de farliga konsekvenserna av ett sådant beslut för fredsprocessen, säkerhet och stabilitet i regionen och världen", skriver TT.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger att beslutet korsar ”en röd linje” för muslimer, och att han i sånt fall kanske måste avbryta de diplomatiska förbindelserna med Israel, som Turkiet nyligen återupptog.

Jerusalem den heliga staden - för tre religioner 00:37
FAKTA

Därför är Jerusalem så kontroversiell

  • Jerusalems status har varit omstridd sedan länge, och kontroverserna fortsätter med full kraft med USA:s president Donald Trumps beslut att erkänna staden som Israels huvudstad. Se bakgrunden till den långvariga konflikten här.

  • Jerusalem är helig stad för tre religioner: judendom, islam och kristendom. Omkring 72 procent av befolkningen är judar.

  • I den delningsplan för Palestina som FN antog 1947 – som ledde till skapandet av Israel – var Jerusalem en internationell stad, mellan de judiska och arabiska stater som skulle skapas. Under arabisk-israeliska kriget 1948 delades i stället Jerusalem i en västlig, judisk del och en östlig, arabisk del. Staden utnämndes 1949 till Israels huvudstad, men detta har inte erkänts internationellt.

  • Östra Jerusalem ockuperades av Israel 1967 och annekterades i praktiken omedelbart. Jerusalem förklarades vara Israels eviga och odelbara huvudstad. Israels regering och parlament har förlagts till Jerusalem. Det pågår även en långsam men ständig inflyttning av judar i östra Jerusalems tidigare arabiska stadsdelar.

  • Palestinierna har å sin sida krävt att Jerusalem ska vara huvudstaden i en framtida palestinsk stat. Under 1990-talets fredsförhandlingar föreslog PLO att västra Jerusalem skulle fortsätta att tillhöra Israel, men man har aldrig gett upp kravet på östra Jerusalem som palestinsk huvudstad.

  • Eftersom Jerusalem har en känslig ställning har omvärlden i stället behandlat Tel Aviv som Israels huvudstad. Sverige har, liksom USA och många andra länder, sin ambassad i Tel Aviv och bara ett konsulat i Jerusalem.

  • 1995 röstade USA:s kongress igenom en lag som kallas The Jerusalem Embassy Act. "Sedan 1950 har staden Jerusalem varit staten Israels huvudstad", står det i lagen. Lagen har dock ett kryphål, som troget utnyttjats sedan dess – genomförandet kan skjutas upp ett halvår i taget, om "nationell säkerhet" kräver det.

  • Alla presidenter har två gånger om året punktligt skrivit under uppskjutandet. Och Donald Trump gjorde det också första gången det blev aktuellt, i somras.

  • Flera har varnat för följderna av att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Den palestinske presidenten Mahmud Abbas säger att beslutet kan få farliga konsekvenser för både fredsprocessen, säkerheten och stabilitet i regionen och världen.

  • Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) kallar beslutet "katastrofalt".